Google Scholar: cites
Phytochemical profile, bioactive properties, and Se speciation of Se-biofortified red radish (Raphanus sativus), green pea (Pisum sativum), and alfalfa (Medicago sativa) microgreens
García Tenesaca, Marilyn Mishelle (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Llugany i Ollé, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Boada, Roberto (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Sánchez-Martín, María-Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Valiente Malmagro, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Data: 2024
Resum: The impact of selenium (Se) enrichment on bioactive compounds and sugars and Se speciation was assessed on different microgreens (green pea, red radish, and alfalfa). Sodium selenite and sodium selenate at a total concentration of 20 μM (1:1) lead to a noticeable Se biofortification (40-90 mg Se kg -1 DW). In green pea and alfalfa, Se did not negatively impact phenolics and antioxidant capacity, while in red radish, a significant decrease was found. Regarding photosynthetic parameters, Se notably increased the level of chlorophylls and carotenoids in green pea, decreased chlorophyll levels in alfalfa, and had no effect on red radish. Se treatment significantly increased sugar levels in green pea and alfalfa but not in red radish. Red radish had the highest Se amino acid content (59%), followed by alfalfa (34%) and green pea (28%). These findings suggest that Se-biofortified microgreens have the potential as functional foods to improve Se intake in humans.
Ajuts: European Commission 101007630
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Nota: Valorization Program for Research Results from Fundacioó Bosch i Gimpera (XIAVALTEC-2021-1-05)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Biofortification ; Bioactive compounds ; Microgreens ; Selenium ; Functional food
Publicat a: Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 72, issue 9 (March 2024) , p. 4947-4957, ISSN 1520-5118

DOI: 10.1021/acs.jafc.3c08441
PMID: 38393752


11 p, 2.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-03-16, darrera modificació el 2024-04-24



   Favorit i Compartir