Fed-batch and sequential-batch approaches to enhance the bioproduction of 2-Phenylethanol and 2-Phenethyl Acetate in Solid-State Fermentation Residue-Based Systems
Martínez-Avila, Oscar 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Sanchez, Antoni 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Font i Segura, Xavier 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Barrena Gómez, Raquel 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
| Data: |
2019 |
| Descripció: |
11 pàg. |
| Resum: |
This study describes the use of alternative operational strategies in the solid-state fermentation of the agro-industrial leftover sugar cane bagasse (SCB) supplemented with l-phenylalanine, for bioproducing natural 2-phenylethanol (2-PE) and 2-phenethyl acetate (2-PEA) using K. marxianus. Here, fed-batch and sequential-batch have been assessed at two scales (1. 6 and 22 L) as tools to increase the production, as well as to enhance the sustainability of this residue-based process. While in the reference batch strategy a maximum of 17 mg of 2-PE+2-PEA per gram of added SCB was reached at both scales, the implementation of fed-batch mode induced a production increase of 11. 6% and 12. 5%, respectively. Also, the production was increased by 16. 9% and 2. 4% as compared to the batch when a sequential-batch mode was used. Furthermore, the use of these strategies was accompanied by lower consumption of key resources like the inoculum, air, and time, promoting savings between 22% and 76% at both scales. |
| Ajuts: |
Ministerio de Economía y Competitividad CTM2015-69513-R
|
| Drets: |
Aquest material està protegit per drets d'autor i/o drets afins. Podeu utilitzar aquest material en funció del que permet la legislació de drets d'autor i drets afins d'aplicació al vostre cas. Per a d'altres usos heu d'obtenir permís del(s) titular(s) de drets.  |
| Llengua: |
Anglès |
| Document: |
Article ; recerca ; Versió acceptada per publicar |
| Matèria: |
Kluyveromyces Marxianus ;
Aroma compounds ;
Rose-like compounds ;
Scale-up ;
Waste to product |
| Publicat a: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 67, issue 12 (March 2019) , p. 3389-3399, ISSN 1520-5118 |
DOI: 10.1021/acs.jafc.9b00524
PMID: 30816043
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Enginyeries >
Grup de Recerca en Compostatge (GICOM)Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2025-11-25, darrera modificació el 2025-11-28