L'Alfabetització i l'ensenyament de primeres lletres a Terrassa durant el segle XVIII
Fernández, Maria LLuïsa

Fecha: 2009
Resumen: Aquest treball té com a objectiu estudiar l'alfabetització i l'ensenyament de primeres lletres a Terrassa i el seu terme durant el segle XVIII. Es tracta d'una aproximació al tema de l'alfabetisme en una societat d'Antic Règim tant en termes quantitatius com qualitatius. En referència a l'anàlisi quantitativa la nostra intenció és estudiar els documents notarials, bàsicament testaments, capítols matrimonials i escriptures de compra i venda, conservats a l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa (AHCT) durant els decennis 1755-1764 i 1781-1790 per a poder establir, a partir de la signatura -l'indicador majoritàriament acceptat pels historiadors de l'alfabetització de l'època moderna, els quals consideren la capacitat de signar com un indici revelador de la possessió d'uns coneixements mínims de lectura i d'escriptura- la competència o incompetència gràfica de la població de la vila de Terrassa i el seu terme durant aquest període. L'anàlisi qualitativa té com a objectiu una aproximació a les diferents causes de la decadència de l'alfabetització (edat, malaltia, etcètera).
Resumen: Este trabajo tiene como objetivo estudiar la alfabetización y la enseñanza de primeras letras en Terrassa y alrededores durante el siglo XVIII. Se trata de una aproximación al tema del alfabetismo en una sociedad de Antiguo Régimen tanto en términos cuantitativos como cualitativos. En referencia al análisis cuantitativo mi intención es estudiar los documentos notariales, básicamente testamentos, capítulos matrimoniales y escrituras de compra y venta, conservados en el Archivo Histórico Comarcal de Terrassa (AHCT) durante los decenios 1755-1764 y 1781-1790 para poder establecer, a partir de la firma -el indicador mayoritariamente aceptado por los historiadores de la alfabetización de la época moderna, los cuales consideran la capacidad de firmar como un indicio revelador de la posesión de unos conocimientos mínimos de lectura y de escritura- la competencia o incompetencia gráfica de la población de la villa de Terrassa y sus cercanías durante este periodo. El análisis cualitativo tiene como objetivo una aproximación a las diferentes causas de la decadencia de la alfabetización (edad, enfermedad, etcétera).
Resumen: This work aims to study the teaching of literacy in Terrassa and the surrounding area during the eighteenth century. It is an approach to literacy in a society of Old Regime in quantitative and qualitative terms. With reference to quantitative analysis I intend to study deeds, basically wills, marriage settlements and deeds of purchase and sale, kept in the Archives of Comarcal Terrassa (AHCT) during the decades 1755-1764 and 1781-1790 in order to establish, from the signature-indicator largely accepted by historians of literacy in the modern era, which considered the ability to sign as a telling indication of the possession of a minimum knowledge of reading and writing competence or incompetence-graphic of the population of the town of Terrassa and its vicinity during this period. The qualitative analysis aims at an approximation to the different causes of the decline of literacy (age, illness, etc. ).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Alfabetización ; Enseñanza ; Terrassa ; Siglo XVIII ; Alfabetització ; Ensenyament ; Segle XVIII ; Literacy ; Education ; Eighteenth century
Publicado en: HMiC, N. 7 (2009) p. 35-45, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/HMiC/article/view/140747


11 p, 126.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2009-10-19, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir