Harina de otro costal : género y cambios tecnológicos en la producción de harina en la Galilea romana
Meyers, Carol

Data: 2005
Resum: L'estudi de la Palestina romana s'ha centrat en general en els processos polítics i religiosos, de vegades utilitzant materials arqueològics. No obstant, la tecnologia de la producció de farina pràcticament s'ha ignorat. En períodes anteriors aquesta tasca domèstica era realitzada només per les dones, però les noves tecnologies del període romà, que dugueren a la substitució del molí manual per instruments més complexos de mòlta, es van estendre pels centres urbans de Galilea (tot i que no es coneixen en els petits pobles) i implicaren l'aparició de formes de mòlta comercial controlades pels homes. Aquest canvi beneficià en cert sentit a les dones però, al mateix temps, provocà l'aparició d'imatges negatives femenines, cosa que tindria les seves conseqüències a llarg termini.
Resum: El estudio de la Palestina romana se ha centrado generalmente en los procesos políticos y religiosos, usando en ocasiones materiales arqueológicos. Sin embargo, prácticamente se ha ignorado la tecnología de la producción de harina. En períodos anteriores esa tarea doméstica era realizada únicamente por las mujeres, pero las nuevas tecnologías del período romano, que llevaron a la sustitución del molino de mano por instrumentos más complejos de molienda, se extendieron por los centros urbanos de Galilea (aunque no se conocen en los poblados pequeños) e implicaron la aparición de formas de molienda comercial controlada por hombres. Este cambio benefició en cierto sentido a las mujeres aunque, al mismo tiempo, provocó la aparición de imágenes femeninas negativas que habría de tener consecuencias a largo plazo.
Resum: The study of Roman Palestine usually focuses on political and religious developments and often draws upon archaeological materials. The technology involved in flour production, however, has been virtually ignored. That household task was performed entirely by women in the preceding periods. But new technologies of the Roman period-with machine milling replacing hand grinding-spread to the urban centres of Galilee (but not the smaller settlements) and involved a shift to commercial milling controlled by males. This shift was beneficial for women in some ways but also gave rise to negative views about women that were to have long-term consequences.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Treballs d'arqueologia, N. 11 (2005) p. 25-50, ISSN 2339-6490

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/TreballsArqueologia/article/view/58260


26 p, 135.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Treballs d'arqueologia
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-06-19, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir