El treball de cura a la llar
Lojo, Mirta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)

Título variante: El trabajo de cuidado en el hogar
Título variante: Caring work at home
Fecha: 2010
Resumen: Els estudis sobre la importància del treball domèstic han anat evolucionant des d'enfocaments bàsicament economicistes fins a arribar a l'actualitat a una anàlisi connotada socialment i èticament. El valor d'aquest treball, històricament menyspreat, negat o invisibilitzat, té un pes molt important en l'esfera econòmica, no de manera complementària sinó com a substrat imprescindible; però malgrat aquesta circumstància, transcendeix el mer espai de la producció mercantil. El reconeixement i la valorització de les tasques de cura de les persones al si de les famílies i l'assumpció compartida de les responsabilitats que se'n deriven requereix de la superació dels rols de gènere estereotipats de pare/marit proveïdor i mare/esposa curadora, i del consegüent establiment d'un nou contracte social.
Resumen: Los estudios sobre la importancia del trabajo doméstico han ido evolucionando desde enfoques básicamente economicistas hasta llegar a la actualidad a un análisis connotado social y éticamente. El valor de este trabajo, históricamente despreciado, negado o invisibilizado, tiene un peso muy importante en la esfera económica, no de forma complementaria sino como sustrato imprescindible; pero a pesar de esta circunstancia, trasciende el mero espacio de la producción mercantil. El reconocimiento y la valorización de las tareas de cuidado de las personas en el seno de las familias y la asunción compartida de las responsabilidades que se derivan requiere la superación de roles de género estereotipados de padre/marido proveedor y madre/esposa cuidadora, y del consiguiente establecimiento de un nuevo contrato social.
Resumen: The studies about the importance of the domestic work have changed from approaches basically focus on economy into a nowadays analysis connoted ethically and socially. The value of this work, historically despised, denied or invisibled, is very important in the economical sphere, not as a complement but as an essential substratum, but in spite of this circumstance it goes further than the mere mercantile production. The recognition and valuation of the tasks of care of people inside the families and the shared assumption of responsibilities that derive from it requires of the improvement of the stereotyped gender roles of father/husband breadwinner and mother/wife caregiver and the consequent establishment of a new social contract.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Castellà.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Divisió sexual del treball ; Gènere ; Ètica de la cura ; Treball domèstic familiar i criança ; División sexual del trabajo ; Género ; Ética del cuidado ; Trabajo doméstico ; Familiar y crianza ; Sexual division of labour ; Gender ; Ethics of care ; Household chores and childrenbearing
Publicado en: Educar, Núm. 45 (2010) , p. 163-171, ISSN 0211-819X

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/Educar/article/view/214614


9 p, 70.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Educar
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2010-12-09, última modificación el 2019-07-20   Favorit i Compartir