Scopus: 22 cites, Google Scholar: cites
Milk, social acceptance of a new food in Europe : Catalonia, 19th-20th centuries
Nicolau Nos, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)

Data: 2010
Resum: In this article we analyse the time course of the consumption of fresh milk in different regions of Europe between the 1870s and 1930s. Working from the case of Catalonia, we affirm that the increasing consumption of milk in that period must be especially linked to the spreading of new scientific knowledge in microbiology and nutrition that followed Pasteur's discoveries. We particularly highlight the information dissemination activities in this direction carried out by health sector professionals (medical doctors and pharmacists), governing local institutions and the milk industry. The initiatives developed by these groups changed people's preferences -fresh milk became accepted as a necessary food-stuff, and demand for it increased. However, the evolution of consumption was not the same in all regions of Europe due to their different environmental and agronomic conditions.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Consum de llet ; Nivells de vida ; Història de l'alimentació ; Medicina i alimentació ; Consumo de leche ; Niveles de vida ; Historia de la alimentación ; Medicina y alimentación ; Milk consumption ; Standards of living ; Food history ; Medicine and food
Publicat a: Dynamis : Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque. Historiam Illustrandam, Vol. 30, Núm. (2010) , p. 119-139, ISSN 2340-7948

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Dynamis/article/view/218637
DOI: 10.4321/S0211-95362010000100005


22 p, 224.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Dynamis
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-01-18, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir