El diàleg social a la Constitució europea
Ysàs Molinero, Helena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Institut Universitari d'Estudis Europeus
Universitat Autònoma de Barcelona

Date: 2007
Description: 52 p.
Abstract: El diàleg social europeu és un instrument de participació dels interlocutors socials en la determinació i aplicació de les polítiques comunitàries en matèria socio-econòmica, que ha adquirit molta rellevància en els darrers anys. Tanmateix, el seu reconeixement jurídic al màxim nivell normatiu s'havia mantingut invariat des de la incorporació de l'Acord de Política Social de 1992 al Tractat. L'objectiu del present estudi consisteix en l'anàlisi del projecte de Constitució europea a fi i efecte d' esbrinar si aquest introdueix novetats rellevants en el reconeixement del diàleg social a nivell europeu com a element imprescindible per avançar en la construcció del model social europeu, a través de la seva inclusió com a objectiu de la Unió, del reconeixement de drets subjectius als interlocutors socials i de l'establiment d'una certa regulació dels mecanismes de diàleg.
Abstract: El diálogo social europeo es un instrumento de participación de los interlocutores sociales en la determinación y aplicación de las políticas comunitarias en materia socio-económica, que ha adquirido mucha relevancia en los últimos años. Sin embargo, su reconocimiento jurídico al máximo nivel normativo se había mantenido invariado desde la incorporación del Acuerdo de Política Social de 1992 al Tratado. El objetivo del presente estudio consiste en el análisis del proyecto de Constitución europea a efectos de averiguar si éste introduce novedades relevantes en el reconocimiento del diálogo social a nivel europeo como elemento imprescindible para avanzar en la construcción del modelo social europeo, a través de su inclusión como objetivo de la Unión, del reconocimiento de derechos subjetivos a los interlocutores sociales y del establecimiento de una cierta regulación de los mecanismos de diálogo.
Abstract: European social dialogue is an involvement tool through which social partners take part in decisions on socioeconomic policies and their application that has taken great importance during the last years. However, its legal recognition at the highest regulatory level has not been modified since the 1992 Social Policy Agreement's incorporation to the Treaty. The purpose of this essay consists in the analysis of the European Constitution project in order to find out whether it introduces relevant novelties to the recognition of social dialogue at European level as an essential element to move forward towards the construction of the European social model, through its inclusion as a European Union objective, the recognition of social partners' subjective rights and the setting-up of a certain regulation of the dialogue mechanisms.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i l'institut i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Language: Català.
Series: Quaderns de treball
Series: Quaderns de treball (Institut Universitari d'Estudis Europeus), 47 ;
Document: workingPaper
Subject: Política comunitària ; Unió Europea, Països de la ; Política i govern ; Constitucions ; Europa ; Política social ; Tractats ; Unió Europea ; Relacions internacionals ; Negociacions diplomàtiques
ISBN: 978-84-95201-19-5

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/169874


60 p, 609.1 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Studies

 Record created 2011-10-02, last modified 2019-07-20   Favorit i Compartir