Tratamiento de la litiasis urinaria en pacientes pediátricos mediante litotricia extracorpórea
Jiménez Corro, M. Rocío
Rius Cornadó, X., (Xavier), dir. (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Sabaté Tenas, Sergi, dir. (Fundació Puigvert)
Caffaratti Sfulcini, Jorge, dir. (Fundació Puigvert)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2011
Descripció: 51 p.
Resum: La patologia litiàsica urinaria infantil afecta a un 5 -10% d'aquesta població. El tractament de la litiasi en edat infantil inclou desde tractament mínimament invasiu com la litotrípsia extracorpòria per ones de xoc (LEOX) a tractament quirúrgic (endourològic o obert). Es va realitzar un estudi retrospectiu amb un total de 82 pacients en edat pediàtrica amb patologia litiàsica tractada mitjançant litotrípsia per ones de xoc. Es van analitzar de forma descriptiva els resultats sobre aquest grup de pacients. Dels 82 pacients estudiats, el 54% van ser nens i el 46% nenes, amb una edat mitjana de 8. 6 anys. Es va analitzar la resposta a litotrípsia segons tamany i grups d'edat per estrats observant que no hi havia diferències significatives respecte al número de sessions necessàries por grups d'edat però amb tendència a la significació en el grup de menor edat (de 0 a 3 anys). Tanmateix, aquest grup de pacients presentaven comparativamente litiasi de major tamany que el grup de més edat (de 16 a 20 anys). Les complicacions es van presentar en només 10 pacients (8%) considerant com a tals la presència de fragments obstructius, dolor lumbar o carrer litiàsic. Després d'analitzar els resultats es pot concloure que la litotrícia per ones de xoc constitueix un tractament eficaç pel tractament de la litiasi independentment de la seva localització, no trobant diferències per grups d'edat i aconseguint bones tases de "stone free" inclús per litiasi coraliformes en pacients en edat infantil i amb escasses complicacions.
Resum: La litiasis urinaria en edad pediátrica afecta a un 5 -10% de dicha población. El tratamiento de la litiasis urinaria en edad infantil incluye desde tratamiento mínimamente invasivo como la litotricia extracorpórea por ondas de choque (LEOC) a tratamiento quirúrgico (endourológico o abierto). Se realizó un estudio retrospectivo con un total de 82 pacientes en edad pediátrica con patología litiásica urinaria tratada mediante litotricia por ondas de choque (LEOC). Se analizaron de forma descriptiva los resultados sobre este grupo de pacientes. De los 82 pacientes estudiados, el 54% fueron de sexo masculino y el 46% de sexo femenino, con una edad media de 8,6 años. Se analizó la respuesta a litotricia extracorpórea según tamaño y grupos de edad por rangos y se observó que no había diferencias significativas en cuanto a número de sesiones necesarias por grupos de edad pero con tendencia a la significación estadística en el grupo de menor edad (de 0 a 3 años). Asimismo este grupo de pacientes presentaban comparativamente litiasis de mayor tamaño que el grupo de mayor edad (de 16 a 20 años). Las complicaciones se presentaron en sólo 10 pacientes (8%) considerando como tales la presencia de fragmento obstructivo, dolor lumbar o calle litiásica. Tras analizar los resultados se puede concluir que la litotricia extracorpórea por ondas de choque constituye un tratamiento eficaz para el tratamiento de litiasis independientemente de su localización, no encontrando diferencias por grupos de edad y consiguiendo buenas tasas de "stone free" incluso para litiasis coraliformes en pacientes en edad infantil y con escasas complicaciones.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Cirurgia i Ciències Morfològiques [5600168]
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Cirurgia. Treballs de recerca de postgrau
Document: masterThesis
Matèria: Càlculs urinaris ; Tractament ; Ronyons ; Càlculs

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/171709


51 p, 237.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2011-10-31, darrera modificació el 2021-07-11   Favorit i Compartir