El mufló comparteix malalties amb els ungulats domèstics
López Olvera, Jorge R. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Título variante: El muflón comparte enfermedades con los ungulados domésticos
Fecha: 2009
Resumen: El mufló, un ungulat salvatge del subordre dels remugants i considerat l'avantpassat més directe de l'ovella domèstica, pot participar en l'epidemiologia d'algunes de les malalties que comparteix amb l'ovella i altres ungulats domèstics com la cabra o la vaca. O almenys, aquesta és la conclusió a la que han arribat l'Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC) i el Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, després de detectar la presència d'anticossos enfront alguns agents infecciosos que es transmeten a través de les paparres. Els muflons van ser introduïts a la Península Ibèrica a mitjans del segle passat, i al centresud d'Espanya es troben en finques tancades i gestionades per la mà de l'home, la qual cosa suposa que es formin grans grups d'animals. Aquesta aglomeració d'ungulats salvatges i domèstics pot afavorir la transmissió d'algunes de les malalties detectades que, en alguns casos, també poden afectar a l'home.
Resumen: El muflón, un ungulado salvaje del suborden de los rumiantes y considerado el antepasado más directo de la oveja doméstica, puede participar en la epidemiología de algunas de las enfermedades que comparte con ésta y otras ungulados domésticos como la cabra o la vaca. O al menos, ésta es la conclusión a la que han llegado el Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC) y el Servicio de Ecopatologia de Fauna Salvaje (SEFaS) de la Universitat Autònoma de Barcelona, tras detectar la presencia de anticuerpos frente algunos agentes infecciosos que se transmiten a través de las garrapatas. Los muflones fueron introducidos en la Península Ibérica a mediados del siglo pasado, y en el centro-sur de España se encuentran en fincas cerradas y gestionadas por la mano del hombre, lo que supone que se formen grandes grupos de animales. Esta aglomeración de ungulados salvajes y domésticos puede favorecer la transmisión de algunas de las enfermedades detectadas que, en algunos casos, también pueden afectar al hombre.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Abril 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 175.7 KB

Español
2 p, 157.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-02-22, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir