Haemophilus parasuis : un bacteri amb recursos genètics
Bensaid, Albert (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal)

Títol variant: Haemophilus parasuis : una bacteria con recursos genéticos
Data: 2009
Resum: Mitjançant tècniques de genòmica comparativa, l'article següent intenta dilucidar si les soques patògenes del bacteri Haemophilus parasuis posseeixen gens que puguin induir la malaltia de Glässer. Un mal que afecta habitualment a garrins criats en granges, i que es caracteritza per la disseminació del bacteri a partir del tracte respiratori superior cap a diversos teixits causant greus inflamacions i, sovint, meningitis. Mitjançant l'estudi genòmic comparatiu de gran part del genoma de la soca patògena Nagasaki, i la tècnica d'hibridació del DNA en microarrays, s'ha pogut confirmar que les soques patògenes d'H. parasuis posseeixen proteïnes AT-2, les encarregades de permetre al bacteri adherir-se als teixits i disseminar-se amb facilitat en l'organisme. Aquest resultat, i d'altres, han permès dissenyar un assaig molecular simple que permeti distingir quines són les possibles soques patògenes del bacteri, i desenvolupar futures vacunes.
Resum: Mediante técnicas de genómica comparativa, el siguiente artículo intenta dilucidar si las cepas patógenas de la bacteria Haemophilus parasuis poseen genes que puedan inducir la enfermedad de Glässer. Un mal que afecta habitualmente a lechones criados en granjas, y que se caracteriza por la diseminación de la bacteria a partir del tracto respiratorio superior hacia diversos tejidos causando graves inflamaciones i, a menudo, meningitis. Mediante el estudio genómico comparativo de gran parte del genoma de la cepa patógena Nagasaki, y la técnica de hibridación de ADN en microarrays, se ha podido confirmar que las cepas patógenas de H. parasuis poseen proteínas AT-2, aquellas que permiten a la bacteria adherirse a los tejidos y diseminarse con facilidad en el organismo. Este resultado, y otros, han permitido diseñar un ensayo molecular simple que permita distinguir cuáles son las posibles cepas patógenas de la bacteria, y desarrollar futuras vacunas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Febrer 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 164.3 KB

Español
3 p, 145.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA-IRTA)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2024-06-01



   Favorit i Compartir