CO2 als escorxadors
Velarde Calvo, Antonio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Título variante: CO2 en los mataderos
Fecha: 2009
Resumen: L'atordiment previ dels animals en escorxadors abans del sacrifici no només és una realitat legislativa, és també una voluntat general d'aconseguir rebaixar el patiment o l'estrès de l'animal. En el cas de l'espècie porcina, l'exposició al diòxid de carboni (CO2 ) és un dels mètodes més utilitzats donat que presenta una sèrie de beneficis en comparació amb l'atordiment elèctric, com ara la possibilitat de poder realitzar-ho en grups, no haver de subjectar al porc o l'obtenció d'una carn de millor qualitat. L'efecte d'aquest gas -amb una concentració d'entre el 80% i el 90%- sobre l'organisme consisteix en una depressió de l'activitat nerviosa de l'animal, derivant en una pèrdua de consciència i en una reducció del seu patiment. Per comprovar-ho en laboratori, existeixen tota una sèrie de mètodes que analitzen diferents nivells d'activitat cerebral que ajuden a valorar l'estat de consciència del porc abans, durant i després de l'exposició. L'article següent aprofundeix en els resultats de la investigació.
Resumen: El aturdimiento previo de los animales en mataderos antes del sacrificio no sólo es una realidad legislativa, es también una voluntad general de conseguir rebajar el padecimiento o el estrés del animal. En el caso de la especie porcina, la exposición al dióxido de carbono (CO2 ) es uno de los métodos más utilizados dado que presenta una serie de beneficios en comparación con el aturdimiento eléctrico, como la posibilidad de poder realizarlo en grupos, no tener que sujetar al cerdo o la obtención de una carne de mejor calidad. El efecto de este gas -con una concentración de entre el 80% y el 90%- sobre el organismo consiste en una depresión de la actividad nerviosa del animal, derivando en una pérdida de conciencia y en una reducción de su padecimiento. Para comprobarlo en laboratorio, existen toda serie de métodos que analizan diferentes niveles de actividad cerebral que ayudan a valorar el estado de conciencia del cerdo antes, durante y después de la exposición. El siguiente artículo profundiza en los resultados de la investigación .
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Gener 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 211.0 KB

Español
3 p, 197.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-02-22, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir