"La ciència no és infal·lible i, moltes vegades, no pot decidir per si sola la culpabilitat d'una persona"
Bertomeu Sánchez, José Ramón (Universitat de València. Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència «López Piñero»)
Carandell Baruzzi, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Història de la Ciència)

Additional title: "La ciencia no es infalible y, muchas veces, no puede decidir por sí sola la culpabilidad de una persona"
Date: 2012
Abstract: Mateu Orfila, metge menorquí del segle XIX, i Madame Lafarge, una dona parisenca acusada d'enverinar el seu marit amb arsènic, són els protagonistes de les històries científico-judicials de José Ramón Bertomeu, professor de l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC. Estudiar la participació dels metges forenses en judicis ens permet veure amb distància, perspectiva i prudència la introducció de noves tècniques científiques -com a hores d'ara les empremtes d'ADN- a les investigacions criminals. Després que Bertomeu impartís dues xerrades en el programa de seminaris del Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB, des de UABDivulga li hem fet unes preguntes sobre Orfila, Lafarge, les noves tècniques d'investigació forense i les conclusions que podem treure de l'estudi de judicis del passat.
Abstract: Mateu Orfila, médico menorquín del siglo XIX, y Madame Lafarge, una mujer parisina acusada de envenenar a su marido con arsénico, son los protagonistas de las historias científico-judiciales de José Ramón Bertomeu, profesor del Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero, centro mixto de la Universidad de Valencia y el CSIC. Estudiar la participación de los médicos forenses en los juicios nos permite ver con distancia, perspectiva y prudencia la introducción de nuevas técnicas científicas - como actualmente las huellas de ADN - a las investigaciones criminales. Después de que Bertomeu impartiera dos charlas en el programa de seminarios del Centre de Història de la Ciència (CEHIC) de la UAB, desde UABDivulga le hemos hecho unas preguntas sobre Orfila, Lafarge, las nuevas técnicas de investigación forense y las conclusiones que podemos sacar del estudio de juicios del pasado.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Published in: UAB divulga, Juliol 2012, p. 1-6 (Entrevistes) , ISSN 2014-6388



Català
6 p, 271.0 KB

Español
6 p, 243.9 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Experimental sciences > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Published articles > UAB Divulga
Articles > Dissemination

 Record created 2018-09-18, last modified 2022-02-06



   Favorit i Compartir