Reciclatge lipídic per sobreviure
Claro Izaguirre, Enrique (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)

Títol variant: Reciclaje lipídico para sobrevivir
Data: 2009
Resum: Des de l'Institut de Neurociències, de la Universitat Autònoma de Barcelona, investiguen quins són els mecanismes que utilitzen les cèl·lules eucariotes per acumular triglicèrids (greix). Concretament, estudien la formació de Lipid Droplets (LD) (gotes de greix), tenint en compte que la seva aparició manté una relació molt estreta amb la formació d'algunes patologies greus com l'aterosclerosi i que, sorprenentment, la seva biogènesi es produeix sota situacions d'estrès cel·lular tot i la inexistència de lípids a captar en el medi. Així doncs, i mitjançant cultius cel·lulars, descobreixen el gran paper que juga, en tot aquest procés, l'enzim Fosfolipasa A2, del grup VIA (iPLA2-VIA): sintetitza triglicèrids de LD, i els redirecciona cap a una funció protectora. És a dir, les LDs ajuden a les cèlul·les a sobreviure sota condicions adverses, com l'estrès.
Resum: Desde el Instituto de Neurociencias de la Universitat Autònoma de Barcelona investigan cuáles son los mecanismos que utilizan las células eucariotas para acumular triglicéridos (grasa). Concretamente, estudian la formación de Lipid droplets (LD) (gotas de grasa), teniendo en cuenta que su aparición mantiene una relación muy estrecha con la formación de algunas graves patologías como la arterosclerosis, y que, sorprendentemente, su biogénesis se da bajo situaciones de estrés celular sin necesidad de que haya lípidos a captar en el medio. Así pues, y mediante cultivos celulares, descubren el gran papel que juega en todo este proceso la enzima fosfolipasa A2 del grupo VIA (iPLA2-VIA): sintetiza triglicéridos de LD, y los redirecciona hacia una función protectora, pues se ha comprobado que las LD ayudan a las células a sobrevivir bajo condiciones adversas, como el estrés.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 396.2 KB

Español
2 p, 215.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Neurociències (INc)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir