Selecció de publicacions gratuïtes

 

Selecció de publicacions de distribució gratuïta

 

En el llistat següent trobareu una selecció d'alguns dels títols més representatius que avui es distribueixen gratuïtament a Catalunya, ordenats per temàtica i per abast geogràfic. En aquells casos que la publicació també compta amb una pàgina web i/o una edició electrònica, s'inclou l'enllaç corresponent.

Les publicacions marcades amb un * es conserven a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Diaris d'abast nacional

Diaris locals

Diaris esportius

Revistes locals i comarcals

Barcelona

Ciència

Col·lectius homosexuals

Col·lectius immigrants

Cultura

Educació

Medi ambient

Medicina

Música

Tendències

Universitats

 

DIARIS D'ABAST NACIONAL

Metro 20minutos Que ADN

Metro *

Es comença a distribuir a Espanya l’any 2001, primer a Barcelona (març) i després a Madrid (agost). Pertany a Metro International S.A., una filial de Modern Times Group, propietari de cadenes de ràdio i televisió i diferents publicacions a tot el món.
El primer Metro apareix a Estocolm l’any 1995; aquest es considera el punt de partida de la gran arrencada de la premsa gratuïta al món.
El segueixen edicions a Gotemburg i Malmoe, i l’any 1997 es llança per primera vegada fora de Suècia, a Praga. Es creen noves edicions a Europa i l’any 2000 arriba als Estats Units (Philadelphia) i més tard a Amèrica Llatina (Santiago de Xile). L’any 2002, amb l’edició de Hong Kong, s’estrena a Àsia.
Actualment Metro International S.A. publica 60 edicions diferents a 19 països i en 18 idiomes. Segons l’empresa, arriba a 18’5 milions de lectors diaris. La darrera ciutat que s’ha afegit a la llista és Mèxic D.F., a mitjans de maig del 2006.
A Espanya es distribueix en 42 províncies i més de 50 ciutats, amb una audiència aproximada de 1’9 milions de persones.
El seu suplement D’ noche conté una guia de locals, agenda d’activitats, entrevistes, novetats discogràfiques i cinema.

20 minutos *

La seva història comença a finals de 1999, quan MW Research i Indice Multimedia comencen a desenvolupar el diari gratuït Madrid y m@s, que es llença el febrer de 2000 amb un tiratge de 140.000 exemplars. El novembre apareix Barcelona y m@s, amb 110.000 exemplars. Les dues capçaleres pertanyen al holding Multiprensa y M@s, que l’any 2001, amb l’entrada del nou soci 20 Min Holding les modifica i les converteix en 20 Minutos de Madrid y m@s i 20 minutos de Barcelona y m@s.
20 Min Holding està controlada pel grup Schibsted ASA, un dels principals gurps editors escandinaus, que publica altres diaris gratuïts per tota Europa.
20 minutos es distribueix de dilluns a divendres en 14 províncies espanyoles, amb una mitjana de 2.298.000 lectors al dia.

Qué! *

Aquest diari, nascut el gener de 2005, va significar el canvi d’estratègia dels grups editorials de pagament, que s’incorporaven al mercat en auge de la premsa gratuïta: Qué!, publicat per Factoría de Información, pertany al Grupo Recoletos, amb una destacada participació del Grup Godó.
Qué! ha optat des del principi per una fórmula diferent a les altres capçaleres, presentant un enfocament més popular, jugant més amb els colors i la maquetació i amb una estructura més indefinida. També ha apostat per la participació activa dels lectors, als quals dóna la possibilitat de crear blocs des de la seva pàgina web.
Actualment es distribueix a 13 ciutats de 12 províncies espanyoles, i el seu tiratge s’acosta als 2 milions d’exemplars.

ADN *

El darrer títol de premsa diària que ha sortit al carrer és ADN, publicat per Editorial Página Cero. En aquesta societat participen diversos grups editorials entre els quals destaca el Grupo Planeta.
ADN distribueix més d’un milió d’exemplars en 14 ciutats espanyoles. Des del primer moment ha optat per una fórmula molt simple: dividir les notícies en 4 seccions (Actualidad, La vida, Deportes i Ocio), cadascuna d’elles identificada per un color.
Es preveu que en un futur proper l’edició de Barcelona incorpori el català en algunes de les seccions.

 

DIARIS LOCALS

Més Tarragona

Bondia

Nascut el 27 de gener de 2006, és el primer diari gratuït que es publica i es reparteix a Lleida. Aquesta iniciativa és una expansió del diari gratuït Bondia d’Andorra, que es distribueix des de l’any 2004. El Bondia de Lleida té un tiratge d’entre 16.000 i 20.000 exemplars.

Més

El Grup 100x100 Comunicació publica de dilluns a divendres el diari Més amb diverses edicions territorials:

  • Al Bages: Més Manresa
  • Al Baix Camp: Més Reus
  • Al Maresme: Més Maresme: Diari de Mataró; se'n distribueixen 10.000 de dilluns a divendres. S'ha començat a publicar el mes de març de 2006.
  • A l'Osona: Més La Marxa
  • Al Tarragonès: Més Tarragona i Més Costa Daurada
  • Al Vallès Occidental: Més Sabadell, Més Sant Cugat i Més Terrassa: La darrera capçalera en aparèixer ha estat Més Sabadell, l'abril del 2006, amb un tiratge de 18.000 exemplars

De cara a la propera tardor, el Grup ha anunciat l'aparició de dues edicions més, Més Hospitalet i Més Cornellà.

 

DIARIS ESPORTIUS

El Crack 10 Gol Penalty

El Crack 10 *

Primer diari esportiu gratuït, nascut el novembre de 2002. Escrit en castellà, es distribueix de dilluns a divendres en establiments de Barcelona (75.000 exemplars) i Madrid (110.000 exemplars).

Gol

Setmanari esportiu gratuït, en castellà. Apareix els dilluns, amb un tiratge aproximat de 185.000 exemplars. Es distribueix a Madrid i Barcelona en estacions de metro i de trens de rodalies, oficines, aeroports i universitats. Tot i tractar els principals esdeveniments esportius, està dedicat especialment al futbol. Pertany al mateix grup editorial que publica el diari Metro.

Penalty

Diari d’informació esportiva, amb espai per a la informació de societat, que s’ha començat a distribuir a Madrid (250.000 exemplars) i a Barcelona (150.000 exemplars) el 19 d’abril de 2006. És propietat del grup de comunicació portuguès Cofina, que amb aquesta publicació s’estrena a Espanya. Es repartirà de dilluns a divendres en boques de metro i altres punts claus per al trànsit, i té l’objectiu d’arribar a altres ciutats durant l’any 2007.

 

REVISTES LOCALS I COMARCALS

L'Enllaç
La Fura
Més Osona
Pànxing
   

L’Accent: periòdic popular dels Països Catalans

Publicació quinzenal, amb un tiratge de 5.000 exemplars, que es distribueix per tot el territori dels Països Catalans. Posa l’èmfasi en temes polítics i de nacionalitat.

La Borrufa

Revista mensual del Pirineu occidental, que es distribueix en comerços, hotels i restaurants de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. Es publica a Sort i té un tiratge de 20.000 exemplars.

Capgròs

Setmanari de Mataró, un dels gratuïts més veterans publicats a Catalunya, amb una difusió de 32.000 exemplars, que es distribueixen per diverses poblacions de la comarca del Maresme.

Cerdanyola al dia

Setmanari d’informació local de Cerdanyola del Vallès.

Els Colors del Pla de l'Estany

Revista mensual, publicada a Porqueres i distribuïda en comerços dels municipis de tota la comarca (5.000 exemplars).

Contrapunt

Setmanari de Mollet del Vallès, nascut l’abril del 2001, amb un tiratge que a principis del 2006 va passar dels 8.000 als 10.000 exemplars.
Ha estat el guanyador del premi Tasis Torrent al millor projecte periodístic, concedit per la Diputació de Barcelona l’any 2006.

L'Enllaç dels anoiencs *

Revista setmanal publicada a Igualada des de l'any 2001. Té un tiratge de 10.000 exemplars.

La Fura: informatiu de l'Alt i el Baix Penedès *

Publicat a Vilafranca del Penedès, es distribueix a 53 municipis de l'Alt i el Baix Penedès, el sud de l'Anoia i el Garraf, amb un tiratge de més de 26.000 exemplars setmanals.

Línia Vallès

Revista quinzenal del Vallès Oriental, amb dues edicions diferents:

  • Edició Baix Vallès: nascuda el febrer del 2001, dóna servei a Mollet i la seva àrea d'influència
  • Edició Granollers: en circulació des del novembre del 2005, cobreix la zona de Granollers

Més Osona

Setmanari gratuït (surt cada dimarts) publicat a Vic.

Pànxing

Revista d'informació comarcal, amb les següents edicions:

  • Tot Berguedà: mensual, amb un tiratge de 16.500 exemplars
  • Tot Cerdanya: mensual, amb un tiratge de 18.000 exemplars
  • Tot Selva i Alt Maresme: mensual, amb un tiratge de 32.000 exemplars
  • Pirineus: semestral

El Pregó

Setmanari d’informació local de Sabadell, del qual es reparteixen 25.000 exemplars.

Tot Sant Cugat *

Revista setmanal d'informació local, nascuda l'any 1985, amb un tiratge de 20.000 exemplars que es reparteixen a través de 860 distribuïdors. La seva intenció és actuar com una guia dels serveis del municipi: actualitat, agenda cultural, programació, horaris dels transports públics, borsa immobiliària, etc.

Tribuna: revista d'informació local i comarcal

Setmanari del Baix Llobregat, que s'entrega en mà a totes les estacions de RENFE, FGC i Metro de la comarca. Publicat a Cornellà, té un tiratge de 40.000 exemplars.

Tribuna Maresme

Setmanari comarcal, amb un tiratge de 30.000 exemplars, que es distribueix des de Masnou fins a Arenys.

Viari *

Revista general que tracta temes d'oci, cultura i salut. El publica Premsa Local de Sant Cugat i es distribueix a les estacions de la línia del Vallès dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

 

BARCELONA

Independent de Gràcia

La Burxa: periòdic de comunicació popular *

Mensual del barri de Sants. S'ocupa especialment de temes socials i de reivindicació ciutadana. El seu tiratge és de 5.000 exemplars.

L’Independent de Gràcia

Publicació setmanal que des de l’any 2000 informa els habitants del barri de Gràcia.

L’editorial Premsa Local de Catalunya publica a l’actualitat tres revistes gratuïtes centrades en informació d’interès per als diferents districtes de Barcelona:

Línia Ciutat Vella

Mensual aparegut el setembre de 2005

Línia Les Corts

Quinzenal nascut el juny del 2005

Línia Sants

Quinzenal fundat el febrer del 2003

La Marina

Publicació mensual del barri de La Marina. Té un tiratge de 6.000 exemplars

Més ciutat

Revista mensual dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, publicada pel Grup 100% Comunicació.
Incorpora el suplement esportiu Més esport.

Nova Ciutat Vella *

Publicació mensual elaborada pels estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna-URL, amb una circulació de 10.000 exemplars. Incorpora reportatges a fons sobre els aspectes socials, culturals i econòmics que afecten als veïns i treballadors del districte de Ciutat Vella a Barcelona.
1ª edició - 1998

La Vall d’Horta i el Guinardó

Revista mensual d’entreteniment i informació del districte d’Horta-Guinardó. Conté reportatges sobre la gent i la història del districte, entrevistes, i fins i tot receptes de cuina i poemes enviats pels lectors.

Zona alta : la revista de Sarrià, Sant Gervasi i les Corts*

Nascuda l’any 1985 amb el nom de Revista de Barcelona; és una publicació quinzenal que es reparteix en aquests tres districtes.


Recordeu també que l’Ajuntament de Barcelona publica una sèrie de publicacions periòdiques gratuïtes, entre elles les mensuals:

 

CIÈNCIA

Eureka

¡Eureka!: revista gratuita de cultura*

Revista mensual de divulgació científica i humanística, elaborada per l’associació Omnis Cellula, vinculada a la Universitat de Barcelona. Se’n reparteixen 100.000 exemplars a les entrades del metro de Barcelona.

 

COL·LECTIUS HOMOSEXUALS

Sales Shangay Express

Sales : revista lésbica

Revista bimestral nascuda el juny de 2005. Tracta temes socials, legals, cultura, literatura, sexe, etc. Es distribueix a diferents punts de Barcelona i Madrid.

Shangay Express

Primera revista gratuïta adreçada al col·lectiu homosexual, que conté reportatges de música, moda, cinema, etc. Es publica des de 1995 a Madrid però es distribueix per tota Espanya, habitualment en els locals d’ambient.

 

COL·LECTIUS IMMIGRANTS

Imagen latina Latino Sí se puede Toumai

ArgExpress

Nascuda l'any 2003, s'adreça a la població d'origen argentí i uruguaià. Té un tiratge de 20.000 exemplars.

Barcelona Metropolitan

Aquesta publicació mensual es dirigeix al públic angloparlant, ja que està íntegrament escrita en llengua anglesa. Els seus 20.000 exemplars es reparteixen des de l'any 1997 en llibreries, cinemes i pubs.

Catalina: la Catalunya latina

Revista mensual publicada per la Asociación para la Integración Latina “Seres” a Barcelona. Combina temes d’immigració amb reportatges culturals, esports i turisme. Nascuda l'any 2004, té una difusió de 12.000 exemplars.

El Hispano

Revista mensual adreçada a la comunitat llatinoamericana resident a Catalunya. Té un tiratge de 30.000 exemplars. Conté anàlisis de les notícies provinents d’Amèrica Llatina, informació sobre immigració, cultura, esports, guia de l’oci i anuncis classificats.

Imagen latina

Revista d'oci, música i cultura llatinoamericanes. Té edicions a Madrid, Barcelona i València.

Latino: la voz de nuestra comunidad

Setmanari dirigit al col·lectiu llatinoamericà. L’edició de Madrid (80.000 exemplars) va néixer l’abril de 2005, mentre que a Barcelona (30.000) es distribueix des del setembre de 2005. Inclou notícies d’Amèrica Llatina.

Masala: periòdic d’informació, denúncia i crítica social a Ciutat Vella *

Revista bimestral que es distribueix al districte de Ciutat Vella de Barcelona (8.000 exemplars) i que incorpora nombroses col·laboracions de col·lectius immigrants.

El Mirador de los inmigrantes

Revista setmanal escrita en urdú, castellà i català, adreçada a la població procedent del Pakistan, l'Índia i Bangladesh. Va néixer l'any 1999. Els seus 5.000 exemplars setmanals es distribueixen per Barcelona i per correu a altres ciutats d'Espanya.

Sí, se puede : el periódico de la integración

Setmanari adreçat als immigrants. Des de novembre del 2004 es distribueix els dissabtes a Madrid (70.000 exemplars). Posteriorment han nascut les edicions de Barcelona (novembre de 2005; 40.000 exemplars) i València (abril de 2006).

Toumaï

Revista mensual nascuda l’1 de febrer de 2003. Es distribueix a Barcelona (20.000 exemplars) i a Madrid (30.000). Es publica en castellà i català, tot i que també incorpora textos en altres llengües, per exemple l’àrab.

 

CULTURA

Teatre BCN

Teatre BCN

Revista mensual nascuda l’any 1999 que dóna informació sobre el món del teatre a Barcelona: novetats de cartellera, perfils d’actors i directors, reportatges, etc.

 

EDUCACIÓ

Padres y colegios Secundèria

Padres y colegios

Nascuda l’octubre de 2005, aquesta revista mensual té l’objectiu d’assessorar els pares d’alumnes en qüestions com l’educació, la salut o el temps lliure.
Actualment se’n distribueixen prop de 500.000 exemplars en 1.300 escoles espanyoles. Està publicada per SIENA (Servicios de Información Educativa y de Noticias).

Secundèria

Nascuda l'any 1994, es distribueix a més de mil centres d’ensenyament secundari de 200 municipis d’arreu de Catalunya, amb un tiratge de 60.000 exemplars mensuals que la converteix en una de les revistes gratuïtes adolescents amb més impacte a Catalunya. El desembre del 2005 va celebrar l’aparició del seu número 100.

 

MEDI AMBIENT

Ecoespai

Eco

Revista mensual d’informació ambiental, publicada a Barcelona per Ediciones Conciencia S.L.

Ecoespai

Revista mensual dedicada a l’ecologia, la vida sana, la dietètica i la protecció del medi ambient. Té un tiratge de 25.000 exemplars i es distribueix en diverses comarques de Catalunya, en botigues de productes naturals i centres de teràpies alternatives.

Hobbies Animals & company

Revista bimestral sobre animals domèstics, hobbies i esports d'aventura vinculats al món de la natura. Es publica a Sabadell i es distribueix a Barcelona i el Vallès Occidental.

 

MEDICINA

Diario médico

Publicació del grup Recoletos, nascuda l’any 1992. Es publica de dilluns a divendres i distribueix diàriament 50.000 exemplars en 3.000 centres de salut, 796 hospitals i clíniques i altres 712 entitats com empreses farmacèutiques, col·legis i associacions professionals i fundacions de tota Espanya.

 

MÚSICA

mondosonoro batonga

Mondo sonoro *

Revista mensual nascuda l’any 1994 dedicada a la música independent, amb informació sobre grups musicals, concerts, discos, festivals, etc.  Amb un tiratge que ronda els 100.000 exemplars, es distribueix a les principals ciutats espanyoles en universitats, botigues de discos o d’instruments, bars musicals i centres culturals.

Batonga! *

Dels mateixos editors de Mondo sonoro, aquesta revista mensual nascuda el 1999 està dedicada a les “músiques del món”, és a dir, als gèneres musicals descrits normalment com música ètnica o música folklòrica. El seu tiratge actual és de 30.000 exemplars.

Benna

Revista especialitzada en música en català. Es distribueix en bars musicals, sales de concerts, botigues de discos i biblioteques públiques de Barcelona, Badalona, Blanes i Reus.

SBB

Revista trimestral de blues, la primera gratuïta dedicada íntegrament a aquest estil musical. Amb un tiratge de 2.000 exemplars, es distribueix en bars, locals d'espectacles en directe, llibreries i botigues de discos i de venda d'instruments. És una iniciativa de la Societat de Blues de Barcelona.

 

TENDÈNCIES I OCI

Calle 20 RH

Calle 20

Revista mensual de cultura, modi, tendències i oci, nascuda el desembre de 2005 i publicada pels mateixos editors del diari 20 minutos. Es reparteix en establiments de Barcelona, Madrid i València.

Oxígeno

Revista de moda, cinema, viatges i lleure de la qual des de finals del 2005 es reparteixen 350.000 exemplars a més de 1.000 punts de distribució.

RH - Revista Hoy

La particularitat d'aquesta publicació mensual és que té cinc seccions temàtiques, cadascuna de les quals es distribueix com a revista independent: Motor, Videojuegos, Ocio, Comunícate (tecnologia) i Raíz (actualitat, viatges, televisió, ...).

 

UNIVERSITATS

Gaceta universitaria L'Hiperbòlic

Eccus

Revista universitària quinzenal, publicada a Madrid.

Gaceta universitaria *

Setmanari del grup Recoletos, nascut l’any 1991, que es distribueix a les principals universitats d’Espanya, amb una difusió aproximada de 174.000 exemplars. Combina informació universitària amb reportatges de lleure, música, moda, viatges, etc. Té diversos suplements, entre els quals destaca el mensual de tendències i oci EME.

Generación XXI *

Revista d’àmbit universitari, però que posa l’èmfasi en les contribucions dels lectors i en temes d’opinió: política, societat, etc.

L’Hiperbòlic : publicació periòdica per a universitaris

Revista mensual en català, amb un tiratge d’aproximadament 26.400 exemplars, que es reparteix a 173 facultats de Catalunya. Tracta temes d’actualitat universitària, cultura i lleure. La seva editorial, EdiCat, també publica una revista adreçada als estudiants d’ensenyament secundari anomenada Secundèria.

Medicampus *

Publicació quinzenal que es distribueix als campus universitaris. Conté informació sobre estudis i mercat laboral per als joves, però també sobre temps lliure, viatges, moda, etc. Està publicada per Medigrup.

Menos 25

Revista setmanal de cultura i espectacles, que inclou el suplement Universidad y Empleo, amb informació sobre estudis i ofertes de treball. Està publicada a Madrid per Prensa Joven.

Unidiversitat

Revista mensual publicada a Girona. Se'n reparteixen 20.000 exemplars a tots els centres universitaris catalans, oficines de La Caixa i altres llocs com ara punts d'informació juvenil. Forma part d'una iniciativa nascuda a les comarques gironines per donar serveis i avantatges als universitaris.

 

 

I A MÉS...

Recordeu que existeixen altres tipus de publicacions gratuïtes que no han estat recollides en aquest llistat: butlletins informatius d'associacions, d'empreses, de partits polítics i de l'administració pública, fulls parroquials, revistes d'anuncis, ...

 

 

 

 

 

BCHG · Juny de 2006