El llegat del telescopi espacial Hubble

Un tast d'història | Hubble | Herschel i Planck | Llibres | Webs

Matèria fosca (fragment)

Però vam anar sabent com giren les galàxies:
tan ràpidament que haurien d’esqueixar-se,
de trencar-se a bocins i dispersar-se en la
fosca,
en lloc de seguir la seva dansa amb harmonia.
Què les reté? Què fa que no s’esberlin?

David Jou

 

 

Selecció de webs

 

N’hi ha de molts tipus, de més especialitzats i també de més divulgatius, però creiem que amb els que trobareu a continuació n’hi ha per entretenir-se una estona tot aprofundint en l’astronomia.

Què vagi de gust!

http://www.astronomia2009.cat/

Pàgina web del node català dedicat a l'Any Internacional de l'Astronomia 2009 (AIA2009). Aquest esdeveniment, creat per la International Astronomical Union, i on hi treballen, entre d'altres entitats, L'Institut de Ciències de l'Espai i la Universitat Autònoma de Barcelona, prepara activitats, tallers i exposicions arreu del país durant tot l'any.

A més, a l'enllaç es poden trobar múltiples recursos i planes web amb informació sobre els objectius que persegueix l'AIA2009: fomentar el coneixement científic, promoure el coneixement de les societats astronòmiques en desenvolupament, donar suport a l'educació de les ciències, etc.

http://www.ice.csic.es/

Institut propi del CSIC i unitat de l'IEEC, l'Institut de Ciències de l'Espai té com a missió contribuir de manera significativa a la recerca científica i tecnològica de i des de l'espai, posant un accent especial en la instrumentació embarcada en satèl·lits i en les tècniques associades a aquests instruments

http://www.ieec.fcr.es/

Plana web de l'Institut d'Espacials de Catalunya. Inclou un apartat amb les principals línies de recerca que està duent a l'actualitat i que ha realitzat.

http://www.aster.org/

Plana web de l'ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona. L'objectiu d'aquesta organització privada sense ànim de lucre és el d'apropar el món de l'astronomia als habitants de Barcelona i Catalunya en general, fomentant tant el saber teòric com pràctic d'aquesta ciència.

Són altament interessants els apartats tant d'imatges, on podrem trobar un recull de les fotografies dutes a terme pels aficionats; i el d'exposicions, tallers i activitats que es faran durant tot l'any 2009.

 http://www.fabra.cat/

Pàgina web de l'Observatori Fabra de Barcelona. Entre d'altres, destaquem les seccions d'astronomia, meteorologia i sismologia. A més, es possible trobar informació sobre les visites guiades que l'observatori realitza.

http://www.iac.es/

Ens trobem davant la plana web de l'Institut d'Astrofísica de Canàries. En aquesta extensa pàgina podrem trobar-nos, entre d'altres, amb una extensa galeria fotogràfica amb les imatges obtingudes a l'observatori i una secció de divulgació amb diversos recursos educatius. És realment interessant la nova secció anomenada Voces, amb un recull de gravacions d'entrevistes a professionals en l'astronomia.

http://www.apodcatala.com/

Versió oficial en català de l'Astronomic Picture of the Day (APOD). Cada dia es penja una fotografia en alta qualitat sobre algun tema relacionat amb l'Astronomia, afegint un breu comentari d'aquesta redactat per un astrònom professional.

http://www.astrophoto.fr/

Astrophotography, pàgina oficial de l'enginyer francès Thierry Legault, on recull la seva producció fotogràfica iniciada el 1994. Com a fet curiós, l'asteroide 19458 porta oficialment el seu nom, Legault.

http://galileo.rice.edu/index.html

 The Galileo Project és una extensa web que versa sobre tot allò relacionat amb Galileu Galilei. Conté la seva biografia i informació sobre els seus descobriments científics.

http://www.spacetelescope.org/

Enllaç oficial del telescopi Hubble, creada per la NASA i l'Agencia Espacial Europea. Entre les diverses seccions amb les que compta, ens ha cridat l'atenció la gran quantitat i qualitat de vídeos divulgatius (molts d'ells en alta qualitat) que es poden descarregar i reproduir.  També conté informació de primera mà del satèl·lit i la seva història.

http://www.apea.es/

Pàgina oficial de l'Associació per l'Ensenyament de l'Astronomia (ApEA). Aquesta organització va ser creada per l'European Southern Observatory d'Alemanya, el 1995, per posar en contacte a les persones de diversos centres educatius (des de centres d'ensenyament primari fins a universitats), Planetaris, Museus de la Ciència i Agrupacions Astronòmiques d'aficionats.

http://www.google.com/moon/

Interessant aplicació de Google. Variant del GoogleMaps, aquest enllaç conté un extens mosaic amb els mapes de gran part de la superfície lunar. A més, es poden observar les posicions on les diverses missions Apol·lo van allunitzar.

http://www.google.com/intl/es_es/sky/

Una altra aplicació de Google. En aquest cas ens trobem amb una reconstrucció de fotografies preses al cel tal i com és percebut des de la Terra. Alhora, es pot cercar la localització dels planetes del sistema solar, veure en quina posició es troben les principals constel·lacions i observar imatges preses per diversos satèl·lits artificials, com per exemple el Hubble o el Chandra.

http://www.astronomia.org/

En aquesta pàgina trobarem informació sobre els fenòmens astronòmics més importants: asteroides, cometes, meteorits, activitat de la lluna i els planetes del sistema solar...

També s'hi inclouen les notícies més rellevants sobre successos astronòmics que s'han donat recentment i un calendari amb els propers esdeveniments.

http://www.spaceweather.com/

Pàgina mantinguda per Tony Phillips, de la NASA, i centrada en el sistema Terra-Sol.

http://embedr.com/playlist/hubble-15-aos-de-descubrimientos

En aquest enllaç tindreu la possibilitat de visionar el documental Hubble - 15 años de descubrimientos, subtitulat al castellà. Aquest documental, dut a terme per la NASA i l'Agencia Espacial Europea, ens descobreix els secrets del satèl·lit, la seva construcció, els seus descobriments i, a més, el que serà el successor del Hubble, el telescopi James Webb.

http://gravedad0.wordpress.com/

Blog on trobareu notícies sobre l'actualitat astronòmica, redactades per Carlo Ferri, actualment a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC) i per Roger Oliva, de l'Agència Espacial Europea.

http://fisimur.org/astroblog/

Interessant blog d'aficionats a l'astronomia. Amb un caire de divulgació, els seus autors pretenen transmetre les notícies i esdeveniments més rellevants que s'han succeït en més de 30 temes relacionats amb l'astronomia.