Col·leccionisme institucional, per què?

El col·leccionisme és innat a l'ésser humà. Al llarg de la història totes les civilitzacions es van mostrar predisposades a reunir objectes artístics, dotar-los d'un sentit col·lectiu i tractar que perduressin en el temps com un reflex de la seva cultura identitària.

La Il·lustració, punt d'arrencada de la modernitat, introdueix la idea d'un col·leccionisme amb voluntat pública i al servei de la societat. Gaudi, producció de coneixement, plataforma de discussió crítica i creació contemporània són alguns dels valors que es deriven d'aquell ideal il·lustrat segons el qual la cultura és progrés social i un bé moral. I no obstant això, enganxats a aquest ideal hi ha altres significats subliminals com poder, identitat, valor patrimonial, política que fan del col·leccionisme i els fons d'art una realitat tremendament complex i ambigu...

Entre altres contradiccions, avui dia, es posa en dubte l'acció educativa dels museus; es denuncia que els fons institucionals són en mers dipòsits d'obres d'art; s'acusa la instrumentalització política de l'art... Però arribats a aquest punt, quin és l'objectiu actual del col·leccionisme institucional? Segurament és una problemàtica generalitzada que no només afecta la UAB, però aquesta és una pregunta que cal respondre.

Campus d'excel·lència internacional U A B