oct. 24 2016
Premi Nobel de Medicina (2016)
S’apropa la castanyada i, encara que amb retard, no pot faltar el post sobre el Nobel de Medicina.
Enguany el guanyador ha estat Yoshinori Ohsum pels seus descobriments sobre els mecanismes de l’autofàgia.
Tot i que el concepte no és nou, atès el terme fou creat pel belga Christian de Duve als anys 70, sí ho son els avenços que el biòleg japonès ha fet sobre aquest mecanisme. El científic japonès hauria descobert els gens imprescindibles que controlen el procés; els reguladors moleculars ATG. Primer als llevats i després en éssers humans.

Yoshinori Ohsum, font: Wikipedia
L’autofàgia estaria involucrada en processos fisiològics com el desenvolupament embrionari, la diferenciació cel·lular, o l’eliminació de bacteris i virus, entre d’altres.
La comprensió dels mecanismes de l’autofàgia, doncs, podria ser decisiu per millorar el coneixement de malalties com el càncer, la diabetis, o les malalties neurodegeneratives: Parkinson, Alzheimer, etc.
Articles recomanats pel Karolinska Institutet
- Takeshige, K., Baba, M., Tsuboi, S., Noda, T. and Ohsumi, Y. (1992). Autophagy in yeast demonstrated with proteinase-deficient mutants and conditions for its induction. Journal of Cell Biology 119, 301-311
- Tsukada, M. and Ohsumi, Y. (1993). Isolation and characterization of autophagy-defective mutants of Saccharomyces cervisiae. FEBS Letters 333, 169-174
- Mizushima, N., Noda, T., Yoshimori, T., Tanaka, Y., Ishii, T., George, M.D., Klionsky, D.J., Ohsumi, M. and Ohsumi, Y. (1998). A protein conjugation system essential for autophagy. Nature 395, 395-398
- Ichimura, Y., Kirisako T., Takao, T., Satomi, Y., Shimonishi, Y., Ishihara, N., Mizushima, N., Tanida, I., Kominami, E., Ohsumi, M., Noda, T. and Ohsumi, Y. (2000). A ubiquitin-like system mediates protein lipidation. Nature, 408, 488-492
Cliqueu també l’enllaç següent per veure documents sobre l’autofàgia al CCUC.
This entry was posted on Dilluns, 24 octubre, 2016 at 8:09 and is filed under Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia, General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

