Els isards, com més diversos més sans
López Olvera, Jorge R. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Títol variant: Los rebecos pirenaicos, más sanos cuanto más diversos
Títol variant: Chamois, healthier as more diverse
Data: 2012
Resum: Un nou pestivirus ha afectat a les poblacions d'isard dels Pirineus catalans, causant mortalitats que arriben, en ocasions, al 80%. Investigadors de la UAB han analitzat el gen del complexe MHC de 81 isards provinents de diferents Reserves Nacionals de Caça, del Cadí a la Cerdanya-Alt Urgell, per establir la relació entre la variabilitat genètica i l'impacte de la malaltia. En general, els isards afectats tenien menys diversitat genètica que els isards sans. Així, juntament amb altres factors immunològics, epidemiològics i ecològics, la variabilitat genètica ha de ser valorada quan s'estudien les infeccions víriques a les poblacions d'ungulats salvatges.
Resum: Un nuevo pestivirus ha afectado a las poblaciones de rebeco del Pirineo catalán, causando mortalidades que llegan, en ocasiones, al 80%. Investigadores de la UAB han analizado el gen del complejo MHC de 81 rebecos provenientes de diferentes Reservas Nacionales de Caza, del Cadí a la Cerdanya-Alt Urgell, para establecer la relación entre la variabilidad genética y el impacto de la enfermedad. En general, los rebecos afectados tenían menos diversidad genética que los rebecos sanos. Así, junto con otros factores inmunológicos, epidemiológicos y ecológicos, hay que considerar la variabilidad genética al estudiar las infecciones víricas en las poblaciones de ungulados salvajes.
Resum: A new pestivirus has affected chamois populations from the Catalan Pyrenees, causing mortalities reaching sometimes 80%. UAB researchers have analyzed the MHC complex gene of 81 chamois from different National Game Reserves, from Cadi to Cerdanya-Alt Urgell, to establish the relationship between genetic variability and the impact of the disease. In general, the chamois affected had less genetic diversity than the healthy ones. So, along with other immune, epidemiological and ecological factors, genetic variability should be assessed when studying viral infections in wild ungulate populations.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, novembre 2012, p. 1-1, ISSN 2014-6388Català
1 p, 70.1 KB

Español
2 p, 142.3 KB

English
2 p, 141.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-12-03, darrera modificació el 2021-08-22   Favorit i Compartir