Google Scholar: cites
¿Cuál es el nivel o dificultad de la enseñanza que se está exigiendo en la aplicación del nuevo sistema educativo?
Alonso Polo, Luis (IES Can Puig (Sant Pere de Ribes, Catalunya))

Data: 2000
Resum: El informe que se presenta es un resumen de una investigación 1 supervisada por el Instituto de Ciencias de la Educación de la Universidad de Barcelona, cuyo objetivo fundamental ha sido medir la dificultad que se está exigiendo en la evaluación de los aprendizajes en la educación secundaria obligatoria en Cataluña. Se ha medido el nivel de dificultad exigido en los registros formales de las actividades de evaluación (controles, trabajos, pruebas escritas y orales) de las materias comunes, excepto Música y Educación Física, en una muestra de tercero de ESO de tres institutos, de características tales que pueda ser representativa del conjunto de Cataluña. El segundo objetivo ha sido indagar si existe congruencia entre el nivel de dificultad exigido en la evaluación y el exigido en el aprendizaje. Para ello se ha medido también la dificultad de las actividades de aprendizaje que el profesor propone a sus alumnos. En consecuencia y como es mayoritaria la utilización de libros de texto, se ha medido la dificultad con que plantean los libros de texto del nuevo sistema educativo, de diferentes editoriales, sus actividades de aprendizaje. El tercer objetivo ha sido averiguar la imagen que tienen alumnos y profesores de las actividades de alta dificultad cognitiva o actividades comprensivas: satisfacción, motivación para realizarlas, eficacia para el aprendizaje, etc. Dentro de esta imagen, se ha indagado cuáles son las metodologías que los profesores perciben como más eficaces para favorecer el trabajo de actividades comprensivas.
Resum: L'informe que es presenta és un resum d'una investigació supervisada per l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona; el seu objectiu fonamental ha estat mesurar la dificultat que s'està exigint en l'avaluació dels aprenentatges en l'educació secundària obligatòria a Catalunya. S'ha mesurat el nivell de dificultat exigit en els registres formals de les activitats d'avaluació (controls, treballs, proves escrites i orals) de les matèries comunes, excepte Música i Educació Física, en una mostra de tercer d'ESO de tres instituts representatius del conjunt de Catalunya. El segon objectiu ha estat indagar si existeix congruència entre el nivell de dificultat exigit en l'avaluació i l'exigit en l'aprenentatge. Per això s'ha mesurat igualment la dificultat de les activitats d'aprenentatge que el profesor proposa als seus alumnes. En conseqüència, i com que és majoritària la utilització de llibres de text, s'ha mesurat la dificultat amb què els llibres de text del nou sistema educatiu, d'editorials diferents, plantegen es seves activitats d'aprenentatge. El tercer objectiu ha estat indagar la imatge que alumnes i professors tenen de les activitats d'alta dificultat cognitiva, o activitats comprensives: satisfacció, motivació per a desenvolupar- les, eficàcia per a l'aprenentatge, etc. En aquesta imatge, s'ha indagat sobre quines són les metodologies que els professors perceben com a més eficaces per tal d'afavorir el treball d'activitats comprensives.
Resum: The main goal of this research, supported by the Institut de Ciències de l'Educació of the University of Barcelona, is to mesure the difficulty demanded in the evaluation of contents in ESO (secondary education) in Catalonia. The degree of difficulty demanded in the traditional evaluational activities (tests, written and oral exams) excepting Music and Physical Education, has been analized in three different schools from Catalonia. The second goal has been to investigate if there is agreement between the level of difficulty demanded in the evaluation and in the learning process. It has also been measured the difficulty of the learning activities that the teacher presents to the students. Consequently, the difficulty of textbooks in the new schooling system has been considered. The third goal intends to know the image that students as well as teachers have of high level cognitive or comprehensive activities, and which methodologies are perceived as the most indicated to work with.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Educar, N. 26 (2000) , p. 53-74, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/20727
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v26-alonso
DOI: 10.5565/rev/educar.273


22 p, 69.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2023-10-10



   Favorit i Compartir