Els determinants sociodemogràfics de les ruptures d`unions a Catalunya
Simó i Noguera, Carles (Centre d'Estudis Demogràfics)
Solsona, Montserrat (Centre d'Estudis Demogràfics)
Houle, René (Centre d'Estudis Demogràfics)
Treviño, Rocío (Centre d'Estudis Demogràfics)

Date: 2000
Abstract: El treball que aquí es presenta sobre la ruptura, per separació o divorci, de primeres unions a Catalunya és el resultat de l'anàlisi de la informació de la història de les unions de l'Enquesta Sociodemogràfica del 1991. La ruptura de la unió és la variable dependent, que s'explica a partir de certs factors socials, demogràfics i familiars que fan referència a variables contextuals (de la família d'origen i altres), a característiques de la unió i a característiques individuals de les dones. La percepció de canvi al llarg del període s'observa mitjançant l'anàlisi dels factors determinants de les unions formades entre el 1941 i el 1990 per promocions d'unió. D'altra banda, l'examen transversal del període 1986-1990 assegura un acostament a les tendències més recents. L'última part d'aquest estudi ofereix uns models d'anàlisi multivariada de la propensió a la ruptura de la primera unió que permeten una comparació de Catalunya amb la resta d'Espanya.
Abstract: El trabajo que aquí se presenta sobre la ruptura, por separación o divorcio, de primeras uniones en Cataluña es el resultado del análisis de la información de la historia de las uniones de la Encuesta Socio-demográfica de 1991. La ruptura de la unión es la variable dependiente, que se explica a partir de ciertos factores sociales, demográficos y familiares que hacen referencia a variables contextuales (de la familia de origen y otras), a características de la unión y a características individuales de las mujeres. La percepción de cambio a lo largo del período se observa mediante el análisis de los factores determinantes de las uniones formadas entre 1941 y 1990 por promociones de unión. Por otra parte, el examen transversal del período 1986-1990 asegura un acercamiento a las tendencias más recientes. La última parte de este estudio ofrece unos modelos de análisis multivariado de la propensión a la ruptura de la primera unión que permiten una comparación de Cataluña con el resto de España.
Abstract: The present study of first unions disruption (marital or not) in Catalonia was carried out with the biographical information (individual and unions characteristics) of the feminine population contained in the Spanish Socio-Demographic Survey of 1991. Union disruption is the dependant variable, and it is related to some social, demographic and family factors. The perception of change along the observed period is taken into account by the grouping of unions, constituted between 1941 and 1990, into union cohorts, and a first insight into the most recent trends is done through a transversal analysis for the period 1986-1990. The last part of the paper offers a multivariate analysis of first union disruption probability in which Catalonia is compared with the rest of Spain.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català.
Document: article ; publishedVersion
Subject: Divorci ; Catalunya ; Separació conjugal ; Divorcio ; Separación conyugal
Published in: Revista Catalana de Sociologia, Num. 12 (Juliol 2000) , p. 87-110, ISSN 1136-8527

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222310


24 p, 104.0 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (scientific output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED)
Articles > Published articles

 Record created 2013-12-13, last modified 2019-07-20   Favorit i Compartir