La relació entre política familiar i estructura social : el cas espanyol
Parella Rubio, Sònia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)

Date: 2000
Abstract: L'article parteix de la relació de bidireccionalitat que existeix entre política social i estructura social. El seu objectiu principal és considerar la importància de la política familiar en el procés de configuració de les esferes de l'estructura social i dels eixos de desigualtat. Al mateix temps s'analitza de quina manera la mateixa estructura social espanyola pot condicionar els continguts de la política familiar. Els procediments «familiaritzadors» que caracteritzen la política familiar espanyola contribueixen a la dualització social i al reforçament de les desigualtats de gènere, tant en l'àmbit productiu com en el reproductiu. A l'inrevés, una sèrie de condicionants de l'estructura social canvis demogràfics, culturals i socials repercuteixen en la política familiar i evidencien el gran abisme que hi ha entre la seva actual concepció i la realitat social.
Abstract: El artículo parte de la relación de bidireccionalidad que existe entre política social y estructura social. Su principal objetivo es abordar la importancia de la política familiar en el proceso de configuración de las esferas de la estructura social y de los ejes de desigualdad. Al mismo tiempo, se pretende analizar de qué manera la propia estructura social española puede condicionar los contenidos de la política familiar. Los procedimientos «familiarizadores» que caracterizan la política familiar española contribuyen a la dualización social y al reforzamiento de las desigualdades de género, tanto en el ámbito productivo como en el reproductivo. En el sentido inverso, una serie de condicionantes de la estructura social -cambios demográficos, culturales y sociales- repercuten en la política familiar y evidencian el gran abismo que existe entre su actual concepción y la realidad social.
Abstract: The article takes the bidirectionality between social policy and social structure as a starting point. Its main objective is to analize how family policy conformes the spheres of social structure and the different types of inequalities. At the same time, we discuss how social structure itself can influence the design of family policy. Thus, the «familiarization» procedures that caracterize Spanish family policy contribute to social duality and reinforce gender inequalities, in both productive and reproducive spheres. On the other hand, demographic, cultural and social changes in social structure impact on family policy and show a deep rift between its contents and social reality.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; Versió publicada
Subject: Política social ; Estructura social ; Política familiar ; Espanya ; España
Published in: Revista catalana de sociologia, Núm. 12 (Juliol 2000) , p. 111-139, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222311


29 p, 101.5 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Group of Studies on Immigration and Ethnic Minorities (GEDIME)
Articles > Published articles

 Record created 2013-12-17, last modified 2022-02-13



   Favorit i Compartir