Formas de participación y experiencia política durante el primer franquismo: la pugna por los principios ordenadores de la vida en comunidad durante el periodo de entreguerras (1936-1947)
Alegre Lorenz, David (Universitat Autònoma de Barcelona)

Data: 2014
Resum: Resulta si més no paradoxal la poca atenció brindada a fenòmens com la participació i l'experiència política a través del franquisme, sobretot si tenim en compte que es tracta de realitats essencials per a la comprensió de tot règim polític modern que es tingui com a tal i que, d'altra banda, ens aporten una perspectiva privilegiada de la seva particular naturalesa. Aquest article pretén demostrar la gran varietat de formes de participació i experiència polítiques engegades pel franquisme com a respostes radicals al repte de la modernitat. Com tracto de demostrar, en la primera dècada de vida del règim tot acte quotidià va passar a cobrar una dimensió participativa fonamental, la qual cosa partia d'una concepció molt particular de la militància. Sense cap dubte, l'escenari més important va ser plantejat pel 18 de Juliol i la guerra, elevats a la categoria de plebiscit de la nació en armes que possibilitaria la participació massiva dels espanyols en la història i la realització de la manera de ser feixista a través d'una sort de cristianisme combatiu. No obstant això, l'article va més enllà de l'horitzó omnipresent de la guerra, en centrar-se en l'evolució dels canals de participació i representació política al llarg de la postguerra, que culminarien en el referèndum de 1947 com a fita decisiva en la constitució del règim.
Resum: Resulta cuanto menos paradójica la poca atención brindada a fenómenos como la participación y la experiencia política a través del franquismo, sobre todo si tenemos en cuenta que se trata de realidades esenciales para la comprensión de todo régimen político moderno que se precie y que, por lo demás, nos aportan una perspectiva privilegiada de su particular naturaleza. Este artículo pretende demostrar la gran variedad de formas de participación y experiencia políticas puestas en marcha por el franquismo como respuestas radicales al reto de la modernidad. Como trato de demostrar, en la primera década de vida del régimen todo acto cotidiano pasó a cobrar una dimensión participativa fundamental, lo cual partía de una concepción muy particular de la militancia. Sin lugar a dudas, el escenario más importante fue planteado por el 18 de Julio y la guerra, elevados a la categoría de plebiscito de la nación en armas que posibilitaría la participación masiva de los españoles en la historia y la realización del modo de ser fascista a través de una suerte de cristianismo combativo. No obstante, el artículo va más allá del horizonte omnipresente de la guerra al centrarse en la evolución de los canales de participación y representación política a lo largo de la posguerra, que culminarían en el referéndum de 1947 como hito decisivo en la constitución del régimen.
Resum: It’s paradoxical, to say the least, the low attention paid by the Spanish historiography to phenomena as political participation and experience into Francoism, specially taking into account its importance in order to understand any modern political regime, because these realities give us an exceptional approach of its peculiar nature. Francoism got a great variety of ways to participate and experience politics off the ground as radical responses facing the challenge of modernity. This article raises some of them. As I tried to show, each daily fact took on an essential participatory dimension during the first decade of the regime, which make sense around its peculiar conception of militancy. Without a doubt, the most important scene was posed by the coup d’état and the Spanish Civil War. The regime turned both into a plebiscite of the people risen up in arms which would make possible the massive participation in History of the Spaniards and the fulfilment of the fascist way through a kind of combative Christianity. Nonetheless the article goes beyond the omnipresent horizon of the war to focus into the changing channels of political representation and participation during the post-war which were culminated by the 1947 referendum, a crucial fact in the constitution of the regime.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Espanya ; Història ; 1936-1939, Guerra Civil ; 1936-1975, Franquisme ; Franquismo ; Fascismo ; Guerra civil ; Participación política ; Experiencia política ; Mitos ; Francoism ; Fascism ; Spanish civil war ; Political participation ; Political experience ; Myths ; Franquisme ; Feixisme ; Participació política ; Experiència política ; Mites
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 3 Núm. 5 (2014) , p. 5-28, ISSN 2014-5748

Adreça alternativa: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v3n5-alegre
Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v3n5-alegre


24 p, 404.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2014-07-14, darrera modificació el 2019-03-30   Favorit i Compartir