El rapto de Proserpina en el romancero. : Presencia de la mitología en la tradición oral hispánica
Hernández Martín, Víctor
Morros, Bienvenido, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Data: 2014
Descripció: 53 pag.
Resum: El trabajo pretende indagar acerca de cómo la mitología clásica grecolatina ha pervivido en la literatura española medieval, no sólo en las obras de carácter culto -en las que la influencia de dichos mitos ha sido ampliamente estudiada-, sino también en aquellas manifestaciones literarias de carácter popular y de transmisión oral como las que componen el denominado Romancero Viejo. Para ello, se ha tomado como objeto central de estudio el mito referido al rapto de Proserpina, analizando el modo en que éste es narrado en varias obras latinas y comparando dichas fuentes con numerosos romances afines en cuanto a temática. Esta labor ha permitido averiguar qué elementos presentes en esos poemas populares de transmisión oral son tomados del mito clásico y cómo dichos elementos son formulados y dotados de simbología.
Resum: El treball pretén indagar sobre com la mitologia clàssica grecollatina ha perviscut a la literatura espanyola medieval, no només a les obres de caràcter culte -on la influència d'aquests mites ja ha sigut àmpliament estudiada-, si no també a aquelles manifestacions literàries de caràcter popular i de transmissió oral com les que composen el denominat Romancero Viejo. Per tal de dur a terme aquesta tasca, s'ha pres com a objecte central d'estudi el mite referit al rapte de Prosèrpina, tot analitzant la manera en que aquest es narrat a diverses obres llatines i comparant aquestes fonts amb nombrosos romanços afins en la seva temàtica. Això ens ha permès esbrinar quins elements presents a aquests poemes populars de transmissió oral provenen del mite clàssic i com aquests mateixos elements són formulats i dotats de simbologia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Llengua i Literatura Espanyoles [2500248]
Pla d'estudis: Grau en Llengua i Literatura Espanyoles [808]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Rapto ; Proserpina ; Perséfone ; Romancero ; Mitología ; Rapte ; Prosèrpina ; Persèfone ; Romancer ; Mitologia



54 p, 3.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Filosofia i Lletres. TFG

 Registre creat el 2014-08-25, darrera modificació el 2022-02-02



   Favorit i Compartir