Caracterització del recurs geotèrmic per al Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu
Armengol Jiménez, Clara
Pérez Hidalgo, David, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 36 pag.
Resum: L'energia geotèrmica de molt baixa entalpia és un recurs energètic renovable poc aprofitat actualment. En aquest treball es mostra l'aprofitament d'aquest recurs per a fer-ne ús al Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu, al barri de Sarrià, Barcelona. A partir de les característiques del subsòl i de les necessitats tèrmiques del centre es realitza un estudi de com hauria de ser la instal·lació geotèrmica. S'ha determinat una instal·lació de circuit tancat, amb bomba de calor geotèrmica, de la qual s'han calculat les potències i la longitud. També s'ha realitzat el dimensionat de la instal·lació, amb el disseny de varis models que representen les diferents opcions de col·locació dels sondejos i les seves profunditats. Finalment, s'ha calculat el consum anual de la bomba i el seu cost, també s'ha calculat el cost de la instal·lació. Dels tres models realitzats, només n'hi ha un que es podria aplicar actualment per a la realització de la instal·lació d'energia geotèrmica, els altres resultarien impossibles per la situació dels sondejos sota zones ja edificades. Tot i que el cost de la instal·lació resultaria car, sortiria a compte realitzar-la ja que el consum i els costos anuals serien considerablement menors que els actuals.
Resum: La energía geotérmica de muy baja entalpia es un recurso energético renovable poco aprovechado actualmente. En este trabajo se muestra el aprovechamiento de este recurso para su uso en el Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu, en el barrio de Sarrià, Barcelona. A partir de las características del subsuelo y de las necesidades térmicas del centro se realiza un estudio de cómo debería ser la instalación geotérmica. Se ha determinado una instalación de circuito cerrado, con bomba de calor geotérmica, de la cual se han calculado las potencias y la longitud. También se ha realizado el dimensionado de la instalación, con el diseño de varios modelos que representan las diferentes opciones de colocación de los sondeos y sus profundidades. Finalmente, se ha calculado el consumo anual de la bomba y su coste, también se ha calculado el coste de la instalación. De los tres modelos realizados, sólo hay uno que se podría aplicar actualmente para la realización de la instalación de energía geotérmica, los otros resultarían imposible por la situación de los sondeos bajo zonas ya edificadas. Aunque el coste de la instalación resultaría caro, saldría a cuenta realizarla ya que el consumo y los costes anuales serian considerablemente menores que los actuales.
Resum: At the moment, the very low enthalpy geothermal energy is used as a short renewable energetic resource. This work will illustrate the use of this energy source by its application at the Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu, in Sarrià's district, Barcelona. From the subsurface features and the thermal requirements of the center, a study has been conducted of how the geothermal installation should be performed. A closed-loop system installation has been determined, with a geothermal heat pump, and its powers and length has been calculated as well. Furthermore, the dimensioned of the installation has been premeditated with the design of some models that represent the different options of the borehole placement and its depths. Finally, the annual consumption of the pump and its costs have been calculated, the installation costs have been calculated too. From the three models done, only one could be applied at present to do the geothermal energy installation, the others would be impossible to do as the situation of the boreholes under already built areas. Although the installation costs would be expensive, it would be a beneficial project to do as the consumption and the annual costs would turn out to be considerably less than the present ones.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Geologia [2500254]
Pla d'estudis: Grau en Geologia [817]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Energia geotèrmica ; Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu (Barcelona)



36 p, 1.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2014-11-04, darrera modificació el 2022-05-07



   Favorit i Compartir