L'estructura de la façana oriental de la península de Cap Norfeu (Roses)
Juan Bachs, Ona
Carreras i Raurell, Jordi, 1946-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 20 pag.
Resum: Els penya-segats orientals de Cap Norfeu presenten un aflorament molt excepcional que mostra plecs que afecten la seqüència calcarea-detrítica (metaconglomerats i marbres) atributs al Cambrià. L'analisi a partir de fotografies realitzades tant de detall com a distància, ha permès identificar la seva estructura geològica general i relativament detallada. Amb l'anàlisi de camp s'han acabat de completat les qüestions no resoltes a partir de l'anàlisi fotogràfica com són la identificació de les litologies o la presa de cabussaments. També s'han identificat estructures menors que il·lustren el paper de la reologia en la deformació de les roques. Amb aquesta informació s'ha plantejat l'evolució geològica que evidencia l'existència d'una tectònica polifàsica amb formes d'interferències de plecs. L'estructura resultant es correspon amb una disposició antiforme que no es correspon amb el sinclinal representat en el mapa geològic del ICC. Al estar Cap Norfeu considerat una zona de reserva integral i també un espai d'interès geològic, també s'ha posat èmfasi en els valors patrimonials de tipus paisatgístic, geomorfològic i de caràcter històric-cultural.
Resum: The eastern slopes off the Cap Norfeu peninsula show a exceptional outcrops of folds affecting a calcareous-detrital sequence (metaconglomerates and marbles) of Cambrian age. Performed analysis using photo taken at variable distance enabled to identify the global and detailed structure. This study was completed with field work analysis for checking lithologies and taking structural measurements. Small sized structures were identified emphasizing the role of rheology in rock deformation. This information permitted to know the geological polyphasic evolution evidenced by the presence of fold interference patterns. This structure corresponds to an antiform and not to a synclinal as drawn in the geological map (ICC). Because of the fact that Cap Norfeu is a integral protected area and a geological site the presence of other heritage values (landscape, geomorphological and historical-cultural character) have been considered.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Geologia [2500254]
Pla d'estudis: Grau en Geologia [817]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Cap de Creus ; Cap Norfeu ; Parc Natural de Cap de Creus ; Penya-segats ; Geologia estructural ; Tectònica



20 p, 3.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2014-11-04, darrera modificació el 2023-05-29



   Favorit i Compartir