Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/140461
La Pet amb 11c-metionina com a factor pronòstic i en la caracterització dels gliomes
Mestre i Fusco, Antoni
Castell Conesa, Joan, dir. (Hospitals Universitaris Vall d’Hebron. Servei de Medicina Nuclear)
Conesa Bertran, Joan, dir. (Hospitals Universitaris Vall d’Hebron. Servei de Neurocirurgia)
Alameda Quitllet, Francesc, dir. (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya). Servei d'Anatomia Patològica)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
Descripció: 1 recurs electrònic (202 p.)
Resum: Antecedents: La PET amb metionina és una eina de diagnòstic per la imatge útil per al diagnòstic i seguiment de tumors cerebrals. S'ha descrit la seva utilitat en la valoració de l'agressivitat tumoral tant per a la gradació tumoral com per a la valoració de la proliferació cel·lular en gliomes. No obstant hi ha poca evidència de la PET com a factor pronòstic, especialment en estudis multivariants, i per a la caracterització immunohistoquímica o molecular en gliomes. Els objectius del treball inclouen: 1. Avaluar la utilitat de la PET amb metionina (Ratio T/N) en la valoració de diferents factors pronòstic associats als gliomes: gradació (diferenciació entre gliomes de baix i d'alt grau), proliferació tumoral (Ki67%), perfusió per la RM (rCBV), i caracterització de marcadors pronòstic en immunohistoquímica (p53, p16, WT1, CD34 vascular, CD44, B-catenina, EGFR) i molecular (mutació IDH1, metilació MGMT, codeleció 1p/19q) en gliomes. 2. Anàlisi univariant i multivariant de factors associats a la supervivència inclosa la PET (mitjançant el mètode Ratio T/N) com són: les variables associades al pacient com l'edat i l'índex KPS, les característiques macroscòpiques del tumor, la captació de contrast a la RM, les troballes patològiques fonamentalment el grau tumoral i l'índex Ki67, i l'ús de tècniques quirúrgiques com el mapatge i el 5-ALA. El treball s'ha realitzat retrospectivament en una sèrie de 38 pacients diagnosticats de glioma, en els que es realitza PET amb 11C-metionina. Els resultats mostren una relació entre la PET amb metionina i els factors pronòstic descrits prèviament, en gliomes i també amb la supervivència. La corba ROC mostra un punt de tall òptim de la Ratio T/N de 2,07 en la classificació entre gliomes de baix i alt grau. S'observa una correlació entre la Ratio T/N de la PET amb metionina i l'índex Ki67 així com entre la Ratio T/N i la perfusió a la RM (rCBV). L'activitat metabòlica de la PET amb metionina es relaciona amb menor expressió dels marcadors d'immunosupressió tumoral en gliomes de baix grau; p53, p16 i WT1. S'observa una relació entre la Ratio T/N i la presencia de mutació o no de la IDH1. També s'observa una relació entre la Ratio T/N i la supervivència dels pacients tant en l'anàlisi univariant com multivariant: els pacients amb una menor activitat metabòlica de la PET al glioma mostren una major supervivència. En conclusió la PET amb metionina podria utilitzar-se com a eina complementària en la valoració del pronòstic en gliomes i en el seu maneig clínic.
Resum: Background: Methionine PET is an imaging diagnostic tool useful in brain tumour diagnosis and follow up. PET utility to assess tumor aggressiveness for tumoral gradation as well as for the study of cell proliferation in gliomas has been described. However there is few evidence of PET both for prognostic factor evaluation, specially in the case of multivariate study, and for immunohistochemical or molecular characterization in gliomas. The aims of this study include: 1. To evaluate the utility of methionine PET (Ratio T/N) to assess several prognostic factors associated with gliomas: gradation (to classify between low grade and high grade gliomas), tumoral proliferation index (Ki67%), MRI perfusion (rCBV), and to characterize prognostic markers as immunohistochemical markers (p53, p16, WT1, vascular CD34, CD44, B-catenin, EGFR) and molecular markers (IDH1 mutation, MGMT methylation and LOH 1p/19q) in gliomas. 2. Univariate and multivariate analysis of survival factors including PET (evaluated with Ratio T/N method): patient variables like age and KPS index, macroscopic characteristics of tumour, MRI contrast uptake, pathological findings like tumoral grade and Ki67 index, and use of surgical techniques like mapping and 5-ALA. A retrospective study was performed including 38 patients diagnosed with glioma who were studied with methionine PET. The results show a relationship between methionine PET and the prognostic factors previously described in gliomas as well as with survival. ROC curve analysis shows an optimal cut-off of Ratio T/N of 2. 07 in the classification between low-grade and high-grade gliomas. Correlation between Ratio T/N of methionine PET and Ki67 index as well as MRI perfusion (rCBV) is observed. There is a relationship between a lower expression of immunosuppression factors (p53, p16 and WT1) and the metabolic activity of PET in low-grade gliomas. A relationship between Ratio T/N and mutation IDH1 status in gliomas is observed. In addition, a relationship between Ratio T/N and patient survival is observed in univariate and multivariate analysis: patients with lower metabolic PET activity in a glioma lesion have longer survival. In conclusion methionine PET could be used as a complementary tool in the prognosis evaluation of gliomas and in their clinical management.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina, 2015
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons Creative Commons
Llengua: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis ; publishedVersion
Matèria: PET ; Metionina ; Methionine ; Glioma
ISBN: 9788449054273

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/10803/310421


202 p, 5.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2015-10-05, darrera modificació el 2017-10-14   Favorit i Compartir