Google Scholar: cites
La propaganda francesa a Barcelona durant la Primera Guerra Mundial
Trenc, Eliseu (Université de Reims)

Títol variant: French Propaganda in Barcelona during World War I
Títol variant: La propaganda francesa en Barcelona durante la Primera Guerra Mundial
Data: 2015
Resum: En un país neutral com era Espanya, la propaganda francesa només podia ser cultural, per això es privilegià una sèrie d'esdeveniments d'aquest tipus que van culminar amb l'Exposició d'Art Francès de Barcelona la primavera de l'any 1917, que va estar envoltada d'una vertadera temporada cultural francesa, amb concerts i conferències. Nogensmenys, a Catalunya, aquesta política de propaganda es va complicar, d'una banda, a causa de divergències entre els diplomatics parisencs i els homes polítics francesos de la Catalunya del Nord i, d'altra banda, per culpa del Govern de Madrid, que veia, en molts dels actes de propaganda francesa a Barcelona, un encoratjament al separatisme català. Els actes de simpatia dels catalans envers França es fonamentaven precisament sobre la possibilitat que, en cas de victòria dels aliats, les petites nacionalitats europees oprimides es podrien alliberar, però aquesta esperança desaparegué ràpidament al final de la guerra, ja que la França jacobina preferí conservar bones relacions amb el Govern espanyol de Madrid, en lloc d'afavorir els desitjos d'autonomia o d'independència dels catalans, que van donar suport a França durant la contesa.
Resum: As Spain was a neutral country, French propaganda could only be cultural, which is why priority was given to a series of cultural events which culminated in the Barcelona Exhibition of French Art in the spring of 1917, along with a whole season of French concerts and lectures. In Catalonia, however, this propaganda policy was complicated due to the differences of opinion between Parisian diplomats and French politicians from Northern Catalonia and the opposition of the government in Madrid, which viewed many of these French propaganda events as encouraging Catalonian separatism. Catalonian displays of friendship towards France were in fact motivated by the possibility that in the event of an allied victory, oppressed European national minorities could break free, although any hope of this soon vanished at the end of the war, as the French centralists preferred to maintain a good relationship with the Spanish government in Madrid rather than privilege any desires for the autonomy or independence of Catalans, who had been France's staunchest supporters during the war.
Resum: En un país neutral como era España, la propaganda francesa solo podía ser cultural, por eso se privilegió una serie de acontecimientos de este tipo que culminaron con la Exposición de Arte Francés de Barcelona la primavera del año 1917, que estuvo rodeada de una verdadera temporada cultural francesa, con conciertos y conferencias. Sin embargo, en Cataluña, esta política de propaganda se complicó, por un lado, debido a divergencias entre los diplomáticos parisienses y los hombres políticos franceses de la Cataluña del Norte y, por otro lado, por culpa del Gobierno de Madrid, que veía, en muchos de los actos de propaganda francesa en Barcelona, un aliento al separatismo catalán. Los actos de simpatía de los catalanes hacia Francia se fundamentaban precisamente sobre la posibilidad de que, en caso de victoria de los aliados, las pequeñas nacionalidades europeas oprimidas se podrían liberar, pero esta esperanza desapareció rápidamente al final de la guerra, puesto que la Francia jacobina prefirió conservar buenas relaciones con el Gobierno español de Madrid en lugar de favorecer los deseos de autonomía o de independencia de los catalanes, que apoyaron a Francia durante la contienda.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Barcelona ; Primera Guerra Mundial ; Propaganda francesa ; World war I ; French propaganda
Publicat a: Locus amoenus, Núm. 13 (2015) , p. 187-196 (Articles) , ISSN 2014-8798

Adreça original: https://revistes.uab.cat/locus/article/view/v13-trenc
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Locus/article/view/303056
DOI: 10.5565/rev/locus.240


10 p, 112.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Locus amoenus
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-12-23, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir