Estudi geoambiental de les inundacions a la conca de Trebalúger, Menorca
Geomón (Grup de recerca)
Criado, Néstor
Jurado, Beatriz
Miján, Miguel Á.
Oliva, Judith
Portales, Noelia
Linares Santiago, Rogelio, tutor, (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Rieradevall, Joan, tutor, (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d’Enginyeria Química)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tutora, (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2015
Descripció: 155 pag.
Resum: Les característiques atípiques de la conca de Trebalúger, a Menorca, són d’especial interès per l’estudi de les inundacions en un indret dominat per carst. La zona d’estudi fa que el comportament d’aquest fenomen hagi de ser tractat de diferent manera que altres llocs, típicament vulnerables a les inundacions, a causa de la geologia de la zona i la seva morfodinàmica. El propòsit principal és facilitar una visió multidisciplinària de totes les variables que afecten a les inundacions de la conca de Trebalúger i el municipi de Ferreries, per ser un dels punts més crítics de l’ílla de Menorca a patir aquest fenomen. De manera que, s’ha procedit a analitzar amb deteniment la geologia, la hidrologia, la hidrogeologia, l’ecologia vegetal del bosc de ribera i la societat, i constatar quin és el potencial de cada variable en induir o evitar una inundació. A diferència del que succeïa antigament, els resultats obtinguts mostren que el risc d’inundació a dia d’avui és pràcticament nul ja que és dependent del nivell freàtic de l’aqüífer de Migjorn i aquest es troba sobreexplotat. Tot i així, el risc existeix i en períodes plujosos extrems hi ha zones que pateixen els danys de les avingudes, però la població no té inseguretat ni percepció del risc enfront aquest fenomen, a excepció dels actors, que sí perceben el risc d’inundació. Finalment, s’han establert unes propostes de gestió integrada que permetin una convivència més favorable davant del risc i afavoreixin el coneixement, conscienciació i sensibilització de la població quant al medi que els envolta.
Resum: Las características atípicas de la cuenca de Trebalúger, en Menorca, son de especial interés para el estudio de las inundaciones en un lugar dominado por karstificación. La zona de estudio hace que el comportamiento de este fenómeno tenga que ser tratado de diferente manera que otros lugares, típicamente vulnerables a las inundaciones, a causa de la geología de la zona y de su morfodinámica. El propósito principal es facilitar una visión multidisciplinaria de todas las variables que afectan a las inundaciones de la cuenca de Trebalúger y del municipio de Ferreries, por ser uno de los puntos más críticos de la isla de Menorca a sufrir este fenómeno. De manera que, se ha procedido a analizar con detenimiento la geología, la hidrología, la hidrogeología, la ecología vegetal del bosque de ribera y la sociedad, constatando cuál es el potencial de cada variable en inducir o evitar una inundación. A diferencia de lo que sucedía antiguamente, los resultados obtenidos muestran que el riesgo de inundación a día de hoy es prácticamente nulo ya que es dependiente del nivel freático del acuífero de Migjorn y este se encuentra sobreexplotado. Aun así, el riesgo existe y en períodos de lluvia extrema hay zonas que sufren los daños de las avenidas, pero la población no tiene inseguridad ni percepción del riego frente a este fenómeno, a excepción de los actores, que sí perciben el riesgo de inundación. Finalmente, se han establecido unas propuestas de gestión integrada que permiten una convivencia más favorable en cuanto al riesgo y favorecen el conocimiento, concienciación y sensibilización de la población en cuanto al medio que les envuelve.
Resum: The atypical features of the Trebalúger basin in Menorca are of special interest and relevance for the study of floods in a place dominated by karst. The study area makes that the behaviour of this phenomenon should be treated differently than other sites, typically vulnerable to flooding because of the geology of the area and its morphodynamics. The main aim is to provide a multidisciplinary view of all the variables that affect the floods of the Trebalúger basin and the municipality of Ferreries, since this is one of the critical hot-spots where this phenomenon takes place. So, we proceeded to analyse in detail the geology, hydrology, hydrogeology, plant ecology of riparian forest and society and determine which is the potential of each variable for inducing or avoiding a flood. Unlike what happened in the past, the results achieved show that the risk of flooding today is virtually nil due to the fact that it depends on the groundwater level of Migjorn aquifer and this is overdrawn. However, the risk actually exists and, in extreme rainy periods, there are some areas that can suffer damage from the floods but the population has no uncertainly or risk perception against this phenomenon, except the actors, who can perceive the risk of flooding. Finally, integrated management proposals have been established in order to enable a more favourable coexistence in response to the risk and promote knowledge, awareness-raising and sensitization of the population regarding the environment around them.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català.
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Graduat o Graduada en Ciències Ambientals [959]
Document: bachelorThesis ; Text
Matèria: Conca de Trebalúger ; Menorca ; Inundacions ; Carst ; Visió multidisciplinària ; Gestió integrada155 p, 11.5 MB

10 p, 996.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2016-05-02, darrera modificació el 2018-10-28   Favorit i Compartir