Tècniques Diagnòstiques en Immunologia Mèdica [103641]
Pujol-Borrell, Ricardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Additional title: Técnicas Diagnósticas en Inmunología Médica
Date: 2016-17
Abstract: L'objectiu general és l'assoliment per part dels estudiants de la comprensió de les tècniques que es fan servir de forma habitual dins d'un servei de immunologia clínica i les bases del funcionament del laboratori d'immunologia diagnòstica Contextualització Aquesta assignatura pretén apropar als alumnes que ja coneixen el funcionament del sistema immune en estat de salut i de malaltia, a les principals tècniques que s'usen al laboratori d'immunologia diagnòstica i als algoritmes que s'apliquen per recolzar el diagnòstic clínic. Es centra en hipersensibilitat, autoimmunitat, 1 immunoquímica, immunodeficiències, histocompatibilitat i immunogenètica També es fa una petita introducció als principis del diagnòstic de laboratori. Justificació Des de mitjans del passat segle quan es descobreixen les cèl·lules LE no han deixat d'incorporar-se proves diagnòstiques que mesuren l'estat i les respostes del sistema immune. El cos de coneixements immunològics que s'apliquen al diagnòstic de malalties del sistema immune i de situacions en els que la resposta immune juga un paper important com el trasplantament constitueixen la immunologiadiagnòstica. Aquest és un acabo més concret que el d'immunologia clínica que inclou una enfocament més global de les malalties immunològiques i que inclou a més aspectes de terapèutica. Les tècniques que s'utilitzen als laboratoris d'immunologia diagnòstica constitueixen un compendi dels mètodes més fiables, robustos, reproduïbles i mesurables de l'espectre dels disponibles a l'immunòleg. Se'ls incorpora a més components específics que a vegades constitueixen desenvolupaments addicionals molt enginyosos per aconseguir una major rapidesa del protocol i una robotització del procés o de part d'ells. El volum de determinacions d'immunologia diagnòstica en el sistema sanitari és important doncs no solament es realitzen en laboratoris especialitzats sinó també en molts laboratoris generals d'anàlisis clíniques. Existeix una indústria productora de kits per a realitzar aquestes determinacions i una sèrie d'empreses de base biotecnològica que donen suport a aquestes determinacions a més d'agències de control de qualitat. Sent la immunologia una àrea científicament molt activa i persistint la necessitat de millorar el diagnòstic de les malalties de base immunològica s'explica que la immunologia diagnòstica sigui una àrea molt important per a les activitats de recerca i d'innovació.
Abstract: Objetivos El objetivo general es la consecución por parte de los estudiantes de la comprensión de las técnicas que se utilizan de forma habitual dentro de un servicio de inmunología clínica y las bases del funcionamiento del laboratorio de inmunología diagnóstica Contextualización Esta asignatura pretende acercar a los alumnos que ya conocen el funcionamiento del sistema inmune en estado de salud y de enfermedad, en las principales técnicas que se usan en el laboratorio de inmunología diagnóstica y los algoritmos que se aplican para apoyar el diagnóstico clínico. Se centra en hipersensibilidad, autoinmunidad, inmunoquímica, inmunodeficiencias, histocompatibilidad e inmunogenética. También se hace una pequeña 1 introducción los principios del diagnóstico de laboratorio. Justificación Desde mediados del pasado siglo cuando se descubren las células LE no han dejado de incorporarse pruebas diagnósticas que miden el estado y las respuestas del sistema inmune. El cuerpo de conocimientos inmunológicos que se aplican al diagnóstico de enfermedades del sistema inmune y de situaciones en los que la respuesta inmune juega un papel importante como el trasplante constituyen la inmunología diagnóstica. Este es un término más concreto que el de inmunología clínica que incluye un enfoque más global de las enfermedades inmunológicas y que incluye además aspectos de terapéutica. Las técnicas que se utilizan en los laboratorios de inmunología diagnóstica constituyen un compendio de los métodos más fiables, robustos, reproducibles y medibles del espectro de los disponibles en el inmunólogo. Se les incorporan además componentes específicos que a veces constituyen desarrollos adicionales muy ingeniosos para conseguir una mayor rapidez del protocolo y una robotización del proceso o de parte de ellos. El volumen de determinaciones de inmunología diagnóstica en el sistema sanitario es importante pues no solo se realizan en laboratorios especializados sino también en muchos laboratorios generales de análisis clínicos. Existe una industria productora de kits para realizar estas determinaciones y una serie de empresas de base biotecnológica que apoyan estas determinaciones además de agencias de control de calidad. Siendo la inmunología un área científicamente muy activa y persistiendo la necesidad de mejorar el diagnóstico de las enfermedades de base inmunológica se explica que la inmunología diagnóstica sea un área muy importante para a las actividades de investigación y de innovación.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català.
Studies: Medicina [2502442]
Study plan: Grau en Medicina [1192]Català
6 p, 87.4 KB

Castellà
Versió reduïda
3 p, 62.4 KB

Castellà
6 p, 147.2 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2016-07-08, last modified 2020-06-27   Favorit i Compartir