Effects of extra feeding during mid-pregnancy on gilts productive and reproductive performance
Cerisuelo García, Alba
Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Chapinal i Gómez, Núria
Carrión, D.
Coma, J.
Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Fecha: 2008
Resumen: The effects of a supplemental feeding strategy during mid-gestation on lean gilts body reserves, productive and reproductive performance were assessed. A total of 90 gilts were allocated into two treatments (Control, C, and Supplemented, S). Control sows (n = 43) were fed according to the level routinely used on farm (2. 5-3. 0 kg d-1, 2. 9 Mcal metabolizable energy kg-1 feed and 0. 6% of lysine) throughout gestation, and S sows (n = 47) received 50% more feed from day 45 to day 85 of gestation. Body weight (BW) and sows body condition [backfat (BF), loin depth and body condition score] were recorded on days 40 and 80 of gestation, at farrowing and at weaning. Litter performance at birth and on day 18 ± 1 of lactation was registered at first and second parities. Although no differences in backfat levels were found at weaning, a higher proportion of S sows stayed within the target backfat interval both at farrowing (17-21 mm) and at weaning (> 14 mm). No differences were found in BW and body reserves losses during lactation between treatment groups. Litter weight at birth tended to be higher in the S group of sows, consistently, in the first and second parities (P < 0. 10), compared to the C group. Thus, providing an extra feed allowance during mid-gestation has beneficial effects on gilts’ body fat reserves at weaning (higher proportion of sows in the optimum BF interval) and slight advantages on productive output, although probably not high enough to justify the extra feed wastage. Evaluaron los efectos de un incremento del nivel de alimentación en gestación media sobre las reservas corporales y los rendimientos productivos de cerdas nulíparas magras. Un total de 90 cerdas fueron distribuidas en dos tratamientos (Control, C, y Suplementado, S). Las cerdas C (n = 43) se alimentaron según el patrón de alimentación habitual en granja en gestación (2,5-3,0 kg d-1, 2,9 Mcal energía metabólica kg-1 de pienso y 0,6% de lisina). Las cerdas S (n = 47) recibieron un 50% más de alimento entre los días 45 y 85 de gestación. El peso vivo (BW), espesor de grasa dorsal (BF), profundidad de lomo y nota de condición corporal de las cerdas se midieron a los 40 y 80 días de gestación, al parto y al destete. Los rendimientos al nacimiento y el día 18 ± 1 de lactación fueron registrados en los dos primeros partos. Aunque no hubo diferencias en el nivel de BF al destete, hubo una mayor proporción de cerdas S dentro del intervalo de BF óptimo al parto (17-21 mm) y al destete (> 14 mm). No se encontraron diferencias entre tratamientos en las pérdidas de BW y reservas corporales en lactación. El peso medio de camada al nacimiento resultó mayor en las cerdas S (P < 0,10) en los dos partos estudiados. En conclusión, un aporte extra de alimento durante la gestación media resultó en beneficios sobre las reservas grasas de cerdas nulíparas al destete, y en un ligero pero positivo efecto en los rendimientos productivos, aunque éstos difícilmente compensan el aporte extra de alimento.
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Lengua: Anglès.
Documento: article ; recerca ; publishedVersion
Materia: Porcs ; Backfat ; Gilt performance ; Loin depth ; Maternal nutrition ; Espesor de grasa dorsal ; Nutrición materna ; Profundidad de lomo ; Rendimientos cerda nulípara
Publicado en: Spanish Journal of Agricultural Research, Vol. 6, Núm. 2 (2008) , p. 219-229, ISSN 1695-971X



11 p, 78.7 KB

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 Registro creado el 2016-11-16, última modificación el 2019-05-16



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