Impactes de la urbanització en la dinàmica dels aqüífers costaners
Cantero-Recasens, Gerard
Castillo, Jordi
Rufí Salís, Martí
Garcia-Orellana, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 171 pag.
Resum: El segle XX s'ha caracteritzat per un creixement exponencial de la població. Aquest augment demogràfic ha provocat una concentració de població en zones costaneres que ha comportat el desenvolupament de les grans metròpolis (p. e. Nova York, Rio de Janeiro o San Francisco). En aquest treball s'han estudiat les conseqüències en el cicle hidrològic de la recent urbanització de la comarca del Maresme, al Nord de la ciutat de Barcelona. El treball s'ha centrat en estudiar si existeix una relació entre la urbanització del litoral i la descàrrega d'aigua subterrània al mar, fet que podria provocar l'alteració dels cicles biogeoquímics i en conseqüència una disminució de la productivitat de la zona i de les espècies autòctones. L'anàlisi de l'evolució dels usos del sòl juntament amb una sèrie temporal de dades (1994-2014) de salinitat i nutrients a les costes del Maresme ha posat de manifest que l'augment de la zona urbanitzada i de la zona forestal i la disminució de la zona agrícola ha propiciat la disminució de la descàrrega d'aigua subterrània al mar. L'impacte d'aquesta interrelació és la disminució de l'aportació d'aigua dolça, justificada per un augment de la salinitat al mar, i el descens en les concentracions de nutrients, fet que podria provocar un canvi important en diversos cicles biogeoquímics presents al medi marí, justificat amb un descens en les concentracions de clorofil·la (de 7,7 l'any 1995 a 1,3 µg·L-1 l'any 2012). S'observa doncs, una correlació entre els 3 eixos del cicle analitzat: usos del sòl, alteració de la dinàmica d'aqüífers costaners i pertorbació dels fluxos d'aigua dolça al mar.
Resum: El siglo XX se ha caracterizado por un crecimiento exponencial de la población. Este aumento demográfico ha provocado una concentración de población en zonas costeras que ha comportado el desarrollo de las grandes metrópolis (p. e. Nueva York, Río de Janeiro o San Francisco). En este trabajo se estudian las consecuencias en el ciclo hidrológico de la reciente urbanización del litoral del Maresme, al Norte de la ciudad de Barcelona. El trabajo se ha centrado en estudiar si hay una relación entre la urbanización del litoral y la descarga de agua subterránea al mar, lo cual podría provocar la alteración de ciclos biogeoquímicos y en consecuencia una disminución de la productividad de la zona y de las especies autóctonas. El análisis de la evolución de los usos del suelo juntamente con una serie temporal de datos (1994-2014) de salinidad y nutrientes en las costas del Maresme ha revelado que el aumento de la zona urbanizada y de la zona forestal y la disminución de la zona agrícola ha propiciado la disminución de la descarga de agua subterránea al mar. El gran impacto de esta interrelación es la disminución de la aportación de agua dulce (justificada por un aumento de la salinidad al mar) y la disminución en las concentraciones de nutrientes (cogiendo como muestra representativa nitratos y silicatos), hecho que ha provocado al mismo tiempo un cambio importante en diferentes ciclos biogeoquímicos en el medio marino, justificado per un descenso en las concentraciones de clorofila (de 7,7 el año 1995 a 1,3 µg·L-1 el 2012). Se observa una correlación entre los 3 ejes del ciclo analizado: usos del suelo, alteración de la dinámica de acuíferos costeros y afectación en los flujos de agua al mar.
Resum: 20th century has been characterized by population exponential growth. This demographic increase has caused high concentrations of population in coastal zones that have contribute to metropolis development (e. g. New York, Rio de Janeiro or San Francisco). The aim of this project is to study the consequences in hydrological cycle by recent urbanisation in Maresme coasts, at North of Barcelona. The project has focused on the possible relation between coastal urbanisation and submarine groundwater discharge, what could cause alteration in sea biogeochemical cycles and, in consequence, decreases in theses zones' production and autochthon species. The analysis of land use evolution, in addition with salinity and nutrients temporal data (1994-2014) at Maresme coasts have revealed that increases of urban zone and forest zone and decrease of agricultural zone have led to submarine groundwater recharge volume decreases. The biggest impacts related to this interrelation are decreases in submarine groundwater discharge (justified with an increase in sea salinity) and nutrients concentrations (taking nitrates and silicates as a representative sample). At the same time, these impacts have caused an important change in some biogeochemical cycles in marine environment, justified with decreases in chlorophyll concentrations (from 7,7 in 1995 to 1,3 µg·L-1 in 2012). It is observed that there is a correlation between these 3 basic axis described in the analysed cycle: land use, coastal aquifers dynamics variation and submarine groundwater discharge alteration.
Nota: Blue Top (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Aqüífers costaners ; Descàrrega d'aigua subterrània al mar ; SGD ; Usos del sòl ; Urbanització ; Nitrats ; Silicats ; Salinitat ; Clorofil·la ; Conductivitat ; Nivells piezomètrics ; El Maresme (Catalunya)



Memòria
171 p, 7.9 MB

Article
11 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-27, darrera modificació el 2023-03-17



   Favorit i Compartir