Estudi ambiental del cicle de vida del formatge Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca
Benitez, M.
Codina, María Gema
Domènech, J.
Moreno, J.
Sanz, S.
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Petit Boix, Anna, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 197 pag.
Resum: Aquest projecte pretén analitzar l'impacte associat a les diferents fases del cicle de vida del formatge D. O. P. Mahón-Menorca des de la producció de la llet fins la posterior comercialització, passant pel procés de fabricació del producte. Per així donar resposta a la preocupació i demanda ciutadana en relació a les pràctiques empresarials sostenibles amb el medi ambient. L'estudi es duu a terme per sectors, a fi de poder comparar en termes d'impacte ambiental el pes associat a cada fase del procés. Per tal d'assolir aquesta fi, s'ha fet ús de fonts primàries extretes d'un extens treball de camp i fonts secundàries. Els principals resultats mostren que el sector primari és dels tres sectors que contribueix més al Canvi Climàtic assumint un 90% de les emissions de CO2 generades. Els punts crítics destacables del sector secundari els trobem a les fases d'envelliment i del sector terciari es centren en el transport, essent aquest molt més pol·luent respecte l'embalatge.
Resum: Este proyecto pretende analizar el impacto asociado a las diferentes fases del ciclo de vida del queso D. O. P. Mahón-Menorca desde la producción de la leche hasta la posterior comercialización del queso, pasando por el proceso de fabricación. Para así dar respuesta a la preocupación y demanda ciudadana en relación a las prácticas empresariales y sostenibles con el medio ambiente. El estudio se lleva a cabo por sectores, a fin de poder comparar en términos de impacto ambiental el peso asociado a cada fase del proceso. Para poder obtener dichos fines, se han utilizado fuentes primarias extraídas de un extenso trabajo de campo y fuentes secundarias. Los principales resultados muestran que el sector primario es de los tres sectores el que más contribuye al Cambio Climático asumiendo un 90% de las emisiones de CO2 generadas. Los puntos críticos destacables del sector secundario los encontramos en las fases de envejecimiento y del sector terciario se centran en el transporte, siendo este el más contaminante respecto al embalaje.
Resum: This project aims to calculate the impact associated with the different stages of the P. D. O. Mahón-Menorca cheese's life cycle from producing the milk until the subsequent marketing, through the manufacturing process of the product. That way we can give an answer to the citizen's worries about environmental friendly practices. To achieve this objective, primary sources has been used drawn from extensive fieldwork and secondary sources from previous studies. The main results show that the primary sector is the most contributing to Climate Change in-between the other three sectors assuming 90% of CO2 emissions. The critical points in the secondary sector are located in the stages of cheese aging and in the tertiary sector it's focused on transportation, being much more pollutant respect packaging.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Anàlisi de cicle de vida ; ACV ; Formatge ; Denominació d'origen protegida Mahón-Menorca ; D.O.P. Mahón-Menorca ; Sectors econòmics ; Menorca (Balears)



Memòria
197 p, 4.5 MB

Article
13 p, 999.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-27, darrera modificació el 2022-09-14



   Favorit i Compartir