La mujer en las explotaciones agrarias del Pirineo Catalán (Urgellet-Baridà)
Tulla i Pujol, Antoni F., 1945- , (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1989
Resum: Dans les exploitations agraires des Pyrénées Catalanes (Urgellet-Baridà) la femme a un rôle important dans les activités productives malgré sa participation apparemment peu élevé dans la population active. Cette situation est plus évidente dans les zones de montagne (villages situés à plus de 900 mètres de hauteur) que dans les vallées. En même temps, si on fait un classement des exploitations selon leur niveau de revenus bruts, on peut démontrer que la femme apporte un travail plus grand dans les niveaux les plus bas de l'échelle. Pour mener cette étude on a fait une enquete dans 298 exploitations dans un secteur pyrénée de 1. 098 km2 et 14. 571 habitants dont moins de 1. 200 étaient population active agraire. Selon le Recensement Municipal de 1986 il y a un 7,2% de population active féminine dans l'agriculture dans la zone, mais grace a l'enquste on peut affirmer qu'il s'agi d'un tiers. Devant la difficulté de disposer d'information statistique, l'enquste a été le seul moyen pour démontrer que dans une partie importante des exploitations la femme réalise, aussi bien que les hommes, les activités les plus importantes pour leur fonctionnement.
Resum: Women play an important role in productive activities on farms in the Urgellet-Baridà area of the Pyrenees, in spite of their apparently limited participation in the active population this situation is more marked in mountainous areas (settlements at over 900 m altitude) than in the valleys. Moreover, an anlysis of farms classified on the basis of gross income, demonstrates that he contribution of women is greater at low levels of income. For this study a questionnaire was carried out on 298 farms units in an area of 1. 098 sq. km (14. 571 hab. ) in the Pyrenees, in which the active rural population is less then 1. 200. According to the area constitutes 7. 2% of the total, while the questionnaire revealed that it is, in fact, one third of the total. The lack of statistical information meant that the questionnaire was the only means of demonstrating that in a large number of farm units not only men, but also women, perform vital operational functions.
Resum: En las explotaciones agrarias del Pirineo catalan (Urgellet-Baridà), la mujer tiene una aportación importante en las actividades productivas, a pesar de su baja participación aparente en la población activa. Esta situación es más evidente en las zonas de montaña (poblaciones a mas de 900 m de altitud) que en los valles. Al mismo tiempo, si realizamos una clasificación de las explotaciones de acuerdo con el nivel de ingresos brutos, se podrá demostrar que la mujer aporta un mayor trabajo en los de nivel mas bajo. Para realizar este estudio se ha llevado a cabo una encuesta en 298 explotaciones en un área pirenaica de 1. 098 km2 y 14. 571 habitantes, de los que menos de 1. 200 constituyen la población activa agraria. Según el Padrón Municipal de 1986, hay un 7,2% de población activa femenina en la agricultura en el Brea, pero a través de la encuesta puede afirmarse que es una tercera parte. Ante. la dificultad de disponer de informacidn estadística, éste ha sido el . únic0 medio para demostrar que en una parte importante de las explotaciones la mujer realiza, al igual que los hombres, las actividades mas relevantes para su buen funcionamiento.
Resum: A les explotacions agràries del Pirineu català (Urgellet-Baridà), la dona fa una aportació important a les activitats productives, encara que aparenti una baixa participació en la població activa. Aquesta situació és més evident a les zones de muntanya (pobles a més de 900 m d'altitud) que a les valls. Igualment, si es realitza una classificació de les explotacions d'acord amb el nivell d'ingressos bruts, es pot demostrar que la dona aporta més treball a les d'un nivell d'ingressos més baix. Per realitzar aquest estudi s'ha portat a terme una enquesta a 298 explotacions, en una àrea pirinenca de 1. 098 km2 i 14. 571 habitants dels quals menys de 1. 200 constitueixen la població activa agrària. Segons el Padró Municipal de 1986, hi ha un 7,2% de dones a la població activa a l'àrea, però per mitja de l'enquesta hom pot afirmar que és una tercera part. Davant de la dificultat per disposar d'informació estadística, aquest ha estat l'únic camí per demostrar que en una part important de les explotacions, la dona hi realitza, igual que els homes, les activitats bàsiques per al seu bon funcionament.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 14 (1989) p. 171-201, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41463


31 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-16, darrera modificació el 2023-11-03



   Favorit i Compartir