Es perd el "fairplay" i l'esportivitat a l'esport en edat escolar?
Cruz Feliu, Jaume (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)
Boixadós Anglès, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)
Valiente Barros, Lourdes (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)
Torregrossa, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)

Additional title: ¿Se pierde el "fairplay" y la deportividad en el deporte en edad escolar?
Date: 2001
Abstract: Aquest treball destaca la importància dels conceptes de fairplay i esportivitat en el procés d'aprenentatge esportiu dels joves i mostra alguns instruments per a la seva avaluació. A l'article s'exposen, en primer lloc, unes consideracions generals sobre el procés de socialització dels joves a través de l'esport. En segon lloc, es defineixen els conceptes d'esportivitat i fairplay. En tercer lloc, es resumeixen una sèrie d'investigacions portades a terme pel Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport (GEPE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sobre valors, actituds i comportaments relacionats amb el fairplay i l'esportivitat en esportistes joves i professionals. En quart lloc, es descriuen les causes que poden portar la deteriorament del fairplay i les possibles estratègies psicològiques d'intervenció per a la promoció del fairplay i l'esportivitat. Finalment, es destaquen els objectius d'una campanya de promoció de l'esportivitat per a famílies d'esportistes en edat escolar promoguda per la "Taula de l'educació física i l'esport en edat escolar de la ciutat de Barcelona" en col·laboració amb el GEPE.
Abstract: Este trabajo destaca la importancia de los conceptos de fairplay y deportividad en el proceso de aprendizaje deportivo de los jóvenes y muestra algunos instrumentos para su evaluación. En el artículo se exponen, en primer lugar, unas consideraciones generales sobre el proceso de socialización de los jóvenes a través del deporte. En segundo lugar, se definen los conceptos de deportividad y fairplay. En tercer lugar, se resumen una serie de investigaciones llevadas a cabo por el Grup d'Estudis de Psicologia de l'Esport (GEPE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sobre valores, actitudes y conductas relacionadas con el fairplay y la deportividad en deportistas jóvenes y profesionales. En cuarto lugar, se describen las causas que pueden llevar al deterioro del fairplay y las posibles estrategias psicológicas de intervención para la promoción del fairplay y la deportividad. Finalmente, se destacan los objetivos de una campaña de promoción de la deportividad para familias de deportistas en edad escolar promovida por la "Taula de l'educació física i l'esport en edat escolar de la ciutat de Barcelona" en colaboración con el GEPE.
Abstract: This work outlines the importance of fairplay and sportspersonship concepts in youth socialization process through sport. Moreover some instruments for their evaluation are shown. In this article, some general considerations about youngsters socialisation process through sports are exposed in first place. Secondly, fairplay and sportspersonship concepts are defined. Then a series of research on values, altitudes and behaviours related to fairplay and sportspersonship in young and professional athletes, done by the Grup d'Estudis de Psicologia de I'Esport de la Universitat Autónoma de Barcelona (GEPE), are presented. In fourth place, causes that can lead to a deterioration of fairplay as well as psychological strategies to prevent it are presented. Finally , the objectives of a campaign of sportspersonship promotion for athletes' families, promoted in collaboration between the "Taula de I'educació física i I'esport en edat escolar de la ciutat de Barcelona" and the GEPE are presented.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català i castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Psicología de I'esport ; Esportivitat ; Valors ; Actituds ; Conductes de fairplay ; Futbol ; Psicología del deporte ; Deportividad ; Valores ; Actitudes ; Comportamientos de fairplay ; Fútbol ; Sport psychology ; Sportpersonship ; Fairplay ; Values ; Altitudes ; Football
Published in: Apunts. Educació física i esports, Núm. 64 (2001) , p. 6-16, ISSN 0214-8757

Adreça alternativa: https://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=450


11 p, 3.0 MB

Castellà
11 p, 3.2 MB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2017-12-14, last modified 2022-10-05



   Favorit i Compartir