Web of Science: 0 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
Estrategias del alumnado de Educación Secundaria para estimar la densidad
Napal Fraile, María (Universidad Pública de Navarra. Departamento de Psicología y Pedagogía)
Echeverría Morrás, Jesús (Universidad de Navarra. Departamento de Química)
Zulet González, Amaia
Santos Cervera, Leyre
Ibarra Murillo, Julia (Universidad Pública de Navarra. Departamento de Psicología y Pedagogía)

Títol variant: Estratègies de l'alumnat per l'estimació de la densitat a l'ESO
Títol variant: Strategies of Secondary School students to estimate density
Data: 2018
Resum: La densidad, o concentración de materia, es un concepto muy relevante pero que genera muchas dificultades de comprensión. Para medir la competencia en la estimación de la densidad del alumnado de la ESO, se pasó un cuestionario acompañado de un juego de materiales a 196 alumnos de los cuatro cursos de la ESO en dos colegios. La estimación de la densidad depende del peso percibido, el tamaño o la viscosidad, lo que a veces lleva a estimaciones erróneas. En todos los cursos, más del 40 % de los alumnos consideran la densidad como una propiedad extensiva; en torno a un 50 % usan modelos -no siempre coherentes- más cercanos a una propiedad intensiva y específica. Existen además dificultades para predecir los cambios en densidad con el estado de agregación o la temperatura, lo que sugiere que deben introducirse cambios en su enseñanza.
Resum: La densitat, o concentració de matèria, és un concepte rellevant però que genera moltes dificultats de comprensió. Per mesurar la competència en l'estimació de la densitat de l'alumnat de l'ESO, es va passar un qüestionari acompanyat d'un joc de materials a 196 alumnes dels 4 cursos de l'ESO a dues escoles. L'estimació de la densitat depèn de la percepció sensorial del pes percebut, la mida o la viscositat, cosa que fa que, a vegades, aquestes estimacions siguin errònies. En tots els cursos, més del 40% de l'alumnat considera la densitat com una propietat extensiva; al voltant del 50% utilitza models -no sempre coherents- que s'apropen més a una propietat intensiva i específica. A més, existeixen dificultats per preveure els canvis de densitat amb l'estat d'agregació o la temperatura, que porta a introduir canvis en el seu ensenyament.
Resum: Density, or concentration of matter, is a central concept in science, and yet creates many learning and comprehension difficulties. To estimate how competent Secondary School students at estimating density are, we administered a 4-item questionnaire to 196 students at the 4 courses in two schools. Our results suggest that the estimation of density is dependent on the quantity and quality of sensorial information available - perceived weight, size or viscosity-, which sometimes lead to wrong estimations. In all levels, more than 40 % of the students treated density as an extensive property; around 50 % used intermediate models -sometimes inconsistent- closer to the idea of density as an intensive and specific property. The students had difficulties to predict changes in density with the state of aggregation or temperature, which calls for changes in the way density is taught.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Competencia ; Densidad ; Educación secundaria obligatoria ; Materia ; Datos sensoriales ; Competència ; Densitat ; Educació secundària obligatòria (ESO) ; Matèria ; Dades sensorials ; Competence ; Density ; Secondary school ; Matter ; Perception
Publicat a: Enseñanza de las ciencias, Vol. 36 Núm. 1 (2018) , p. 61-78 (Investigaciones Didácticas) , ISSN 2174-6486

Adreça original: https://ensciencias.uab.es/article/view/v36-n1-napal-echeverria-zulet-etal
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/335274
DOI: 10.5565/rev/ensciencias.2215


18 p, 833.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enseñanza de las ciencias
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2018-03-05, darrera modificació el 2022-07-06



   Favorit i Compartir