Drets fonamentals i noves tecnologies [100511]
Roig Batalla, Antoni
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: Fundamental Rights and New Technologies
Títol variant: Derechos fundamentales y nuevas tecnologías
Data: 2018-19
Resum: El dret a la protecció de dades és potser el dret fonamental més relacionat amb les tecnologies de la informació i de la comunicació (TICs), juntament amb el dret a la intimitat i la llibertat d'expressió. En les relacions laborals es recull una gran quantitat d'informació personal sobre la vida professional dels treballadors, com són les titulacions, els càrrecs i retribucions, així com sobre altres aspectes personals como la vida familiar, l'estat civil, el DNI i el nombre de fills, entre d'altres. A més, solen guardar-se també dades sensibles relatives a l'afilicació sindical, que sirveixen normalment per descomptar la quota sindical, i dades de salut com les baixes i les enfermetats. Això permet elaborar un perfil personal que mereix ser protegit. En aquest curs es pretén descriure els principis generals aplicables als problemes jurídics relacionats amb els drets fonamenatls del treballador a l'empresa, així com les possibles mesures protectores i la seva eficàcia. Les situacions de risc per als drets fonamentals sovintegen: - el proceso de colocació o selecció - els controls empresarials, amb la tecnología biomètrica, la monitorització i la videovigilància - la interceptació de comunicacions i de la navegacióa a Internet - les dades sensibles La pregunta a la cual haurem d'intentar respondre en aquest curs no és altra que el nivell de protecció real dels drets fonamentals dels treballadors a l'empresa. Les possibles solucions seran sovint reguladores, però incorporarem altres opcions complementàries, com les anomenades tecnologies garants de drets (Privacy Enhancing Technologies).
Resum: The right to data protection is perhaps the most relevant right related to information and communication technologies (ICTs), along with the right to privacy and freedom of expression. In labour law, a large number of personal information about the professional life of the workers are collected, such as degrees, positions and compensation, as well as other personal aspects such as family life, marital status, DNI and name of children, among others. In addition, sensitive information about trade union affiliation, usually serving to discount the union quota, and health data such as casualties and illnesses, are often also stored. This allows you to create a personal profile that deserves to be protected. This course aims at describing the general principles applicable to legal problems related to fundamental rights at workplace, as well as possible protective measures and their effectiveness. The common situations of risk for the fundamental rights are: - Selection processes - Business controls, with biometric technology, monitoring and video surveillance - Interception of communications and navigation on the Internet - Sensitive data The question to answer in this course is none other than the level of real protection of the fundamental rights of workers in the company. Possible solutions will often be regulatory, but we will occasionally mention other complementary options, such as Privacy Enhancing Technologies.
Resum: El derecho a la protección de datos es quizás el derecho fundamental más relacionado con las tecnologías de la información y de la comunicación (Tics), junto con el derecho a la intimidad y la libertad de expresión. En las relaciones laborales se recoge una gran cantidad de información personal sobre la vida profesional de los trabajadores, como son las titulaciones, los cargos y retribuciones, así como sobre otros aspectos personales como la vida familiar, el estado civil, el DNI y el número de hijos, entre otros. Además, suelen guardarse también datos sensibles relativos al afiliación sindical, que sirven normalmente para descontar la cuota sindical, y datos de salud como las bajas y las enfermedades. Esto permite elaborar un perfil personal que merece ser protegido. En este curso se pretende describir los principios generales aplicables a los problemas jurídicos relacionados con los derechos fundamentales del trabajador a la empresa, así como las posibles medidas protectoras y su eficacia. Las situaciones de riesgo para los derechos fundamentales menudean: - el proceso de colocación o selección - los controles empresariales, con la tecnología biométrica, la monitoritzación y la videovigilancia - la interceptación de comunicaciones y de la navegación en Internet - los datos sensibles La pregunta a la cual tendremos que intentar responder en este curso no es otra que el nivel de protección real de los derechos fundamentales de los trabajadores a la empresa. Las posibles soluciones serán a 1 real de los derechos fundamentales de los trabajadores a la empresa. Las posibles soluciones serán a menudo reguladoras, pero incorporaremos otras opciones complementarias, como las llamadas tecnologías garantes de derechos (Privacy Enhancing Technologies).
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Relacions laborals [2500258]
Pla d'estudis: Grau en Relacions Laborals [806]Català
5 p, 75.6 KB

Anglès
5 p, 76.4 KB

Castellà
5 p, 77.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-06-22, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir