Història de la Química [102494]
Nieto-Galan, Agustí
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: History of Chemistry
Títol variant: Historia de la Química
Data: 2018-19
Resum: L'assignatura proporciona una reflexió humanística, en clau històrica, sobre els orígens i evolució continuada d'una de les branques fonamentals de la ciència moderna. Lluny de les velles històries que separaven la química en dues gran etapes ben diversificades (la precientífica dels alquimistes i els artesans, i la científica i moderna, la del progrés científic), es presenta aquí una química en constant recerca de la seva identitat, en crisi i evolució permanent (des de l'alquímia i la filosofia natural a la bioquímica dels nostres dies). Els exemples històrics permeten a més introduir elements importants relacionat amb la identitat de la química com a disciplina científica i professional: l'emergència d'especialitats diverses, la imatge pública de la química, la química des d'una perspectiva de gènere, el preu ambiental de la química moderna, etc. L'assignatura intenta apropar a l'alumne als continguts elementals sobre la història de la química, en el marc general de la història de la ciència, i pretén contribuir a l'adquisició d'una sèrie d'habilitats relacionades amb el treball intel·lectual: lectura de textos històrico-científics, anàlisi biogràfica, reconstrucció d'experiments i expressió oral i escrita d'un discurs històric. S'utilitzen nombrosos textos en anglès, de l'època i d'historiadors de la química.
Resum: This subject provides a historical, humanistic reflection on the origins and continuous evolution of one of the fundamental branches of modern science. Far from the old stories that separated chemistry into two very well-diversified stages (the pre-scientific period of alchemists and craftsmen, and the scientific, modern period of scientific progress), here chemistry appear in a constant search for its identity, in permanent evolution (from alchemy and natural philosophy to biochemistry). Historical examples bring us closer to the problem of the identity of chemistry as a scientific, professional discipline, and cover topics such as the emergence of diverse specialties, the public image of chemistry, chemistry from a gender perspective, the environmental price of modern chemistry, etc. The subject attempts to bring the student closer to basic history of chemistry contents, in the general context of the history of science. It aims to contribute to the acquisition of a series of skills related to intellectual work: reading historical texts, biographical analysis, reconstruction of experiments, and oral and written expression. Historical texts in English are of common use in the classroom.
Resum: La asignatura proporciona una reflexión humanística, en clave histórica, sobre los orígenes y evolución continuada de una de las ramas fundamentales de la ciencia moderna. Lejos de las viejas historias que separaban la química en dos gran etapas bien diversificadas (la precientífica de los alquimistas y los artesanos, y la científica y moderna, la del progreso científico), se presenta aquí una química en constante búsqueda de su identidad, en crisis y evolución permanente (desde la alquimia y la filosofía natural a la bioquímica de nuestros días). Los ejemplos históricos permiten además introducir elementos importantes relacionado con la identidad de la química como disciplina científica y profesional: la emergencia de especialidades diversas, la imagen pública de la química, la química desde una perspectiva de género, el precio ambiental de la química moderna, etc. La asignatura intenta acercar al alumno a los contenidos elementales sobre la historia de la química, en el marco general de la historia de la ciencia, y pretende contribuir a la adquisición de una serie de habilidades relacionadas con el trabajo intelectual: lectura de textos histórico-científicos, análisis biográfico, reconstrucción de experimentos y expresión oral y escrita de un discurso histórico. Se utilizan numerosos textos en inglés, de la época y de historiadores de la química.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Química [2502444]
Pla d'estudis: Grau en Química [953]Català
7 p, 88.1 KB

Anglès
7 p, 88.7 KB

Castellà
7 p, 89.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-06, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir