Medicina Basada en l'Evidència [102875]
Bonfill Cosp, Xavier
Urrutia Cuchi, Gerard
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Medicina Basada en la Evidencia
Data: 2018-19
Resum: La Medicina basada en l'evidència (MBE) està encaminada a accelerar i millorar la utilització en la pràctica clínica de la millor evidència científica disponible procedent de la recerca clínica rellevant (idealment estudis de qualitat centrats en els pacients). La MBE requereix, doncs, de la capacitat d'integrar l'experiència clínica individual amb la millor evidència científica externa disponible, amb l'objectiu d'oferir una atenció de qualitat al pacient proposant el tractament més efectiu d'acord amb els recursos i mitjans disponibles al nostre medi. Per molts anys, i encara ara en algunes àrees, la Medicina, així com també altres professions sanitàries, ha utilitzat teories sobre els mecanismes d'acció de moltes de les seves intervencions, sense que les hipòtesis sobre les quals aquestes teories es basen hagin estat degudament contrastades mitjançant estudis apropiats, assumint que les explicacions que ofereix la teoria són tan científiques com les proves de la seva eficàcia. Per contra, la MBE considera que la racionalitat o l'eficàcia biològica d'una intervenció no constitueixen una prova suficient de la seva efectivitat clínica, sinó que aquesta ha de poder mesurar-se mitjançant estudis rigorosos que hagin avaluat resultats clínics directament sobre els pacients. Per a la pràctica d'una MBE, el professional de la medicina necessita adquirir habilitats que li permetin detectar quin és el problema que presenta el seu pacient, transformar les incerteses en preguntes clíniques ben estructurades, localitzar les millors evidències científiques disponibles que li permetin resoldre aquest 1 ben estructurades, localitzar les millors evidències científiques disponibles que li permetin resoldre aquest problema, valorar-ne la seva importància i validesa, isaber aplicar els resultats de la investigació en la pràctica clínica, tenint en compte les especificitats de cada cas o situació. L'objectiu d'aquest curs és presentar els principis i eines de la MBE, capacitant als estudiants de medicina en les habilitats bàsiques per trobar i saber aplicar de forma crítica l'evidència científica que justifiqui la seva actuació, amb el fi d'aconseguir els millors resultats clínics possibles per a cada pacient.
Resum: La medicina basada en la evidencia (MBE) está encaminada a acelerar y mejorar la utilización, en la práctica clínica, de la mejor evidencia científica disponible procedente de la investigación clínica relevante (idealmente estudios de calidad centrados en los pacientes). La MBE requiere, pues, de la capacidad de integrar la experiencia clínica individual con la mejor evidencia científica externa disponible, con el objetivo de ofrecer una atención de calidad al paciente proponiendo el tratamiento más efectivo de acuerdo con los recursos y medios disponibles en nuestro medio. Durante muchos años, y todavía ahora en algunas áreas, la medicina, así como también otras profesiones sanitarias, ha utilizado teorías sobre los mecanismos de acción de muchas de sus intervenciones, sin que las hipótesis sobre las que estas teorías se basan hayan sido debidamente contrastadas mediante estudios apropiados, asumiendo que las explicaciones que ofrece la teoría son tan científicas como las pruebas de su eficacia. Por el contrario, la MBE considera que la racionalidad o la eficacia biológica de una intervención no constituyen una prueba suficiente de su efectividad clínica, sino que esta debe poder medirse mediante estudios rigurosos que hayan evaluado resultados clínicos directamente sobre los pacientes. Para la práctica de la MBE, el profesional de la medicina necesita adquirir habilidades que le permitan detectar cuál es el problema que presenta el paciente, transformar las incertidumbres en preguntas clínicas bien estructuradas, localizar las mejores evidencias científicas disponibles que le permitan resolver este problema, 1 estructuradas, localizar las mejores evidencias científicas disponibles que le permitan resolver este problema, valorar su importancia y validez, y saber aplicar los resultados de la investigación a la práctica clínica, teniendo en cuenta las especificidades de cada casoo situación. El objetivo de este curso es presentar los principios y herramientas de la MBE, capacitando a los estudiantes de Medicina en las habilidades básicas para encontrar y saber aplicar de forma crítica la evidencia científica que justifique su actuación, con el fin de conseguir los mejores resultados clínicos posibles para cada paciente.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Medicina [2502442]
Pla d'estudis: Grau de Medicina [1192]Català
5 p, 83.2 KB

Castellà
5 p, 80.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-13, darrera modificació el 2020-11-21   Favorit i Compartir