Google Scholar: cites
El insostenible aumento de la inseguridad residencial en España
Módenes Cabrerizo, Juan Antonio (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: The unsustainable rise of residential insecurity in Spain
Títol variant: El insostenible aumento de la inseguridad residencial en España
Data: 2019
Resum: Després de la crisi econòmica la inseguretat residencial segueix augmentant a Espanya. Més de la meitat de les llars encapçalades per menors de 45 anys té por a perdre el seu habitatge a curt termini. Comparats amb els joves europeus, els espanyols temen més sovint perdre el seu habitatge per no poder pagar-lo (54% enfront de 33%) i aquesta diferència s'ha incrementat a més en els últims anys a mesura que creixia el pes del lloguer. Aquesta percepció està justificada. El 42% de les llars de joves tenen un habitatge de lloguer de mercat, l'opció més insegura per a un col·lectiu aclaparat per la precarietat laboral i que ha deixat enrere l'etapa d'accés majoritari a la propietat. És més probable que una llar jove se senti més insegura a Espanya que a Europa, independentment del tipus d'habitatge en què habiti. Aquest fet té a veure amb un context legal i institucional que perjudica l'estabilitat en l'habitatge. La inseguretat residencial és una de les principals dimensions de la inseguretat vital per la qual cosa és urgent prendre-hi mesures. Aquest número de Perspectives Demogràfiques examina els nivells d'inseguretat residencial a Espanya i les seves possibles causes, especialment l'evolució del lloguer. Per tal de fer-ho, analitzarem diferents fonts que ens apropen al creixement recent del lloguer (Enquesta de condicions de vida) o de la inseguretat residencial percebuda (European Quality of Life Survey).
Resum: Since the onset of the economic crisis, residential insecurity has been worsening in Spain. More than half the households headed by adults under the age of 45 are in fear of losing their home in the near future. Young Spanish adults are more fearful than European counterparts of losing a roof over their heads because of being unable to pay (54% compared with 33%) and the difference has also increased in recent years as the weight of rental sector has risen. This is a valid perception. Among households of young adults, 42% are paying market rent, which is the most insecure option of all for a collective beset by job insecurity. Young adults have left behind the long period of massive access to home ownership. The probability that a young Spanish household will feel more threatened than a European one is greater, independently of the tenure involved. This is related with a legal and institutional context that militates against housing stability. Residential insecurity is one of the main dimensions of insecurity of life conditions in general and it is therefore necessary to take urgent measures to manage it. This number of Perspectives Demogràfiques examines the levels of residential insecurity in Spain and enquires into its possible causes, in particular the evolution of rental sector. Several sources are studied in order to scrutinise the recent rent increases (Encuesta de Condiciones de Vida- Living Conditions Survey) and perceived residential insecurity (European Quality of Life Survey).
Resum: Tras la crisis económica la inseguridad residencial sigue aumentando en España. Más de la mitad de los hogares encabezados por menores de 45 años teme perder su vivienda a corto plazo. En el contexto europeo los jóvenes españoles temen perder su vivienda por no poder pagarla más a menudo (54% frente a 33%) y esta diferencia también se ha incrementado en los últimos años a medida que crecía el alquiler. Esta percepción está justificada. El 42% de los hogares formados por jóvenes ya viven en alquiler de mercado, la opción más insegura de todas para un colectivo acuciado por la precariedad laboral, dejando atrás la etapa de acceso mayoritario a la propiedad. La probabilidad de que un hogar joven se sienta más inseguro que un europeo es mayor, independientemente del tipo de vivienda en el que habite. Esto tiene que ver con un contexto legal e institucional que perjudica la estabilidad en la vivienda. La inseguridad residencial es una de las principales dimensiones de la inseguridad vital por lo que es urgente tomar medidas para controlarla. Este número de Perspectives Demogràfiques examina los niveles de inseguridad residencial en España y examina sus posibles causas, especialmente la evolución del alquiler. Para ello, analizaremos distintas fuentes que nos acercan al crecimiento reciente del alquiler (Encuesta de Condiciones de Vida) o de la inseguridad residencial percibida (European Quality of Life Survey).
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación CSO2016-79142-R
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Perspectives demogràfiques ; 013
Document: Working paper
Matèria: Inseguretat residencial ; Espanya ; Lloguer de mercat ; Residential insecurity ; Private rent ; Spain ; Inseguridad residencial ; Alquiler de mercado ; España

Adreça alternativa: http://ced.uab.es/difusio/butlleti-perspectives-demografiques
DOI: 10.46710/ced.pd.eng.13


Català
4 p, 785.1 KB

English
4 p, 772.4 KB

Español
4 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2019-01-30, darrera modificació el 2023-11-05



   Favorit i Compartir