Web of Science: 2 cites, Scopus: 1 cites, Google Scholar: cites
Mito y resistencia en la obra de Gamaliel Churata
Mancosu, Paola (Università degli Studi di Cagliari)

Títol variant: Mite i resistència a l'obra de Gamaliel Churata
Títol variant: Myth and Resistance in the Work of Gamaliel Churata
Data: 2019
Resum: El presente texto indaga cómo, en la obra del escritor peruano Gamaliel Churata (1897-1969), el mito se vuelve una forma de resistencia activa frente a las vejaciones y expoliaciones originadas en periodo colonial y todavía vigentes, bajo diferentes formas, en su contemporaneidad. En particular, se analizará la recodificación realizada por el autor de dos figuras simbólicas, el kharisiriy el Wawaku, reelaboración mítico-literaria del despotismo, de la "alteridad" en sus aspectos cambiantes. Figuras puestas en relación por Churata, en El pez de oro(1957), que se convierten en metáforas políticas frente a la injerencia de los procesos de colonización.
Resum: This text investigates how, in the work of the Peruvian writer Gamaliel Churata (1897-1969), the myth becomes a form of active resistance against the vexations and spoliation originated in the colonial period and still in force, in different forms, in its contemporaneity. In particular, I will analyze the recoding done by the author of two symbolic figures, the kharisiriand the Wawaku, a mythical-literary reworking of despotism, of "alterity" in its changing aspects. These figures are related by Churata in El pez de oro(1957), and can be considered as political metaphors against the processes of colonization.
Resum: Aquest text investiga com, a l'obra de l'escriptor peruà Gamaliel Churata (1897-1969), el mite es converteix en una forma de resistència activa davant les vexacions i espoliacions originades en període colonial i encara vigents, sota diferents formes, en la seva contemporaneïtat. En particular s'analitzarà la recodificació realitzada per l'autor de dues figures simbòliques, el kharisirii el Wawaku, reelaboració mític-literària del despotisme, de la "alteritat" en els seus aspectes canviants. Churata relaciona aquestes figures a El pez de oro (1957), convertides en metàfores polítiques davant la ingerència dels processos de colonització.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Kharisiri ; Gamaliel Churata ; El pez de oro ; Wawaku ; Andes
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 19 (2019) , p. 51-62 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v19-mancosu
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/359488
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/v19-mancosu
DOI: 10.5565/rev/mitologias.599


12 p, 249.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-07-16, darrera modificació el 2022-12-23



   Favorit i Compartir