Web of Science: 3 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
Desangrar : violencia y relaciones inter-étnicas en algunos relatos de la Amazonía peruana
Pau, Stefano (Università di Cagliari)

Títol variant: Desangrar : violència i relacions interètniques en alguns relats de l'Amazònia peruana
Títol variant: Bleeding : violence and Interethnic Relationships in Some Peruvian Amazonian Tales
Data: 2019
Resum: La región amazónica peruana es el escenario en el que vive y actúa una terrorífica figura que se conoce como sacacara, pelacara o sacaojos. Este personaje "mítico", percibido por los habitantes de la región como una realidad simbólica alternativa, tiene algunas características propias de su manera de obrar que lo conectan con el tigre negro o yanapuma, protagonista de otros cuentos de la tradición oral, cuya difusión se hizo más frecuente a partir de la época del llamado "boom" del caucho. En el artículo, a partir de algunos relatos orales y de algunas referencias de literatura escrita, se abordará el tema de la explotación y de las desequilibradas relaciones de poder entre poblaciones autóctonas y occidentales, sintetizadas en el paralelismo entre la extracción de la savia de los árboles de goma y la práctica del desangramiento, extraño modus occidendidel tigre negro.
Resum: La regió amazònica peruana és l'escenari en el que viu i actua una terrorífica figura que es coneix com sacacara, pelacarao sacaojos. Aquest personatge "mític", percebut pels habitants de la regió com una realitat simbòlica alternativa, té algunes característiques pròpies de la seva manera d'obrar que el connecten amb el tigre negroo yanapuma, protagonista d'altres contes de la tradició oral, difusió de la qual es va fer més freqüent a partir de l'època de l'anomenat boomdel cautxú. En l'article, a partir d'alguns relats orals i d'algunes referències de la literatura escrita, s'abordarà el tema de l'explotació i de les desequilibrades relacions de poder entre poblacions autòctones i occidentals, sintetitzades en el paralel·lisme entre l'extracció de la saba dels arbres de goma i la pràctica del dessagnament, inusual modus occidendidel tigre negro.
Resum: The Peruvian Amazon region is the scenery where a terrifying figure, known as sacacara, pelacara or sacaojos, lives and acts. This "mythical" character, perceived by the inhabitants of the region as an alternative symbolic reality, exhibits certain characteristics that connect him to the "black tiger" or yanapuma, protagonist of other tales of oral tradition, which spread more prevalently after the so-called "rubber boom" (between the last decades of the 19th century and the beginning of the 20th). In this article, through the analysis of some oral tales and some written literary sources, themes of exploitation and unbalanced power relationships between native and western populations will be exposed. These topics are synthesized in the parallelism between the rubber trees' sap extraction and the practice of bleeding, the black tiger's unusual killing method.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Amazonía peruana ; Boom del caucho ; Amazònia peruana ; Pelacara ; Tigre negro ; Literatura oral ; Boom del cautxú ; Peruvian amazon region ; Black tiger ; Oral literature ; Amazon rubber boom
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 19 (2019) , p. 63-73 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v19-pau
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/359489
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/v19-pau
DOI: 10.5565/rev/mitologias.616


11 p, 251.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-07-16, darrera modificació el 2022-12-23



   Favorit i Compartir