Una recerca en col·laboració amb el Sincrotró ALBA prova la ineficàcia d'alguns fàrmacs contra la diabetis
Farrés, Jaume (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)

Títol variant: Un estudio en colaboración con el Sincrotrón ALBA prueba la ineficacia de algunos fármacos contra la diabetes
Títol variant: A new study from the ALBA Synchrotron explains the inefficacy of some diabetes drugs
Data: 2019
Resum: Per primera vegada s'ha usat llum de sincrotró per simular danys per estrès oxidatiu a la proteïna aldosa reductasa i obtenir-ne l'anomenada forma activada. Aquesta forma de la proteïna, relacionada amb l'aparició de vàries complicacions diabètiques, es mostra insensible als fàrmacs que es desenvolupen i en dificulta el tractament. Els investigadors Xavier Parés i Jaume Farrés, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, en col·laboració amb un equip de l'ALBA han demostrat que els canvis químics que pateix la proteïna sota estrès oxidatiu fan que els fàrmacs no funcionin en l'intent de bloquejar-la. Es proposa un nou mètode aplicable al disseny de fàrmacs que tingui en compte els canvis de les proteïnes sota estrès oxidatiu, com passa en malalties com el càncer, el Parkinson o l'Alzheimer.
Resum: Por primera vez se ha usado luz de sincrotrón para simular daños por estrés oxidativo a la proteína aldosa reductasa y así obtener su llamada forma activada. Esta forma de la proteína, relacionada con la aparición de varias complicaciones diabéticas, se muestra insensible a los fármacos que se desarrollan y dificulta su tratamiento. Los investigadores Xavier Parés i Jaume Farrés, del Departamento de Bioquímica y Biología Molecular, en colaboración con un equipo de ALBA ha demostrado que los cambios químicos que sufre la proteína bajo estrés oxidativo hacen que los fármacos no funcionen en el intento de bloquearla. Se propone un nuevo método aplicable al diseño de fármacos que tenga en cuenta los cambios de las proteínas bajo estrés oxidativo, como pasa en enfermedades como el cáncer, el Parkinson o el Alzheimer.
Resum: Synchrotron light has been used for the first time to simulate damages due to oxidative stress on the aldose reductase protein with the aim of obtaining its activated form. This form of the protein, related with some several diabetic complications, is insensitive to the drugs being developed, which hinders the treatment. Xavier Parés and Jaume Farrés, from the UAB Department of Biochemistry and Molecular Biology, in collaboration with ALBA team have shown that chemical changes suffered by the protein under oxidative stress are the cause of drugs inefficacy in the attempt to block aldose reductase. The team of the Synchrotron suggests a new method for drugs design considering the changes in proteins under oxidative stress, like the ones involved in diseases such as cancer, Parkinson or Alzheimer.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juny 2019, p. 1-3, ISSN 2014-6388Català
3 p, 471.2 KB

Español
3 p, 222.5 KB

English
3 p, 222.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2019-07-31, darrera modificació el 2021-09-13   Favorit i Compartir