Association between the pig genome and its gut microbiota composition
Crespo-Piazuelo, Daniel 
(Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Migura García, Lourdes 
(Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Estellé Fabrellas, Jordi 
(Institut national de la recherche agronomique (França). Génétique Animale et Biologie Intégrative)
Criado Mesas, Lourdes 
(Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Revilla, Manuel 
(Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Castelló Farré, Anna 
(Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Muñoz, María (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra)
García Casco, Juan M. (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra)
Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria)
Ballester Devis, Maria
(Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Folch Albareda, Josep Maria
(Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Data: |
2019 |
Resum: |
The gut microbiota has been evolving with its host along the time creating a symbiotic relationship. In this study, we assess the role of the host genome in the modulation of the microbiota composition in pigs. Gut microbiota compositions were estimated through sequencing the V3-V4 region of the 16S rRNA gene from rectal contents of 285 pigs. A total of 1,261 operational taxonomic units were obtained and grouped in 18 phyla and 101 genera. Firmicutes (45. 36%) and Bacteroidetes (37. 47%) were the two major phyla obtained, whereas at genus level Prevotella (7. 03%) and Treponema (6. 29%) were the most abundant. Pigs were also genotyped with a high-throughput method for 45,508 single nucleotide polymorphisms that covered the entire pig genome. Subsequently, genome-wide association studies were made among the genotypes of these pigs and their gut microbiota composition. A total of 52 single-nucleotide polymorphisms distributed in 17 regions along the pig genome were associated with the relative abundance of six genera; Akkermansia, CF231, Phascolarctobacterium, Prevotella, SMB53, and Streptococcus. Our results suggest 39 candidate genes that may be modulating the microbiota composition and manifest the association between host genome and gut microbiota in pigs. |
Nota: |
Número d'acord de subvenció MINECO/AGL2014-56369-C2 |
Nota: |
Número d'acord de subvenció MINECO/AGL2017-82641-R |
Nota: |
Número d'acord de subvenció AGAUR/ECO2014-1788 |
Nota: |
Número d'acord de subvenció AGAUR/ECO2013-1639 |
Nota: |
Número d'acord de subvenció MINECO/RYC-2013-12573 |
Nota: |
Número d'acord de subvenció MINECO/SEV2015-0533 |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
Llengua: |
Anglès |
Document: |
article ; recerca ; publishedVersion |
Matèria: |
Genetic markers ;
Genome-wide association studies ;
Metagenomics ;
Microbial ecology |
Publicat a: |
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 9 (June 2019) , art. 8791, ISSN 2045-2322 |
DOI: 10.1038/s41598-019-45066-6
PMID: 31217427
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències >
CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica)Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2019-10-14, darrera modificació el 2021-02-15