Labour trajectories of immigrant women in Spain : towards a social upward mobility?
Vidal Coso, Elena
Miret, Pau, 1964-

Additional title: Les trajectòries laborals de les dones immigrades a Espanya : cap a una mobilitat social ascendent?
Additional title: Las trayectorias laborales de las mujeres inmigradas en España : ¿hacia una movilidad social ascendente?
Imprint: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2009
Description: 41 pag.
Abstract: Using retrospective data from the Spanish National Immigrant Survey (2007) microdata, this paper investigates the labour trajectories of immigrant women in Spain. It will primarily focus on the labour mobility from occupation in the country of origin, to the first job in Spain and, secondly, the labour mobility since entrance into Spain. The aim is to analyse if the migration allows them to improve in their labour positions or if it creates a downward movement with a subsequent stagnation in their labour position. The hypothesis is that immigrant women, even the most skilled, accept domestic work as an initial phase of a long-term social strategy directed toward upward labour mobility. Results show that after a downward movement after their arrival to Spain, occupational movements are possible but are often limited within positions of the secondary segment.
Abstract: A través d'informació retrospectiva de les dades de l'Enquesta Nacional d'Immigrants (2007), l'article estudia les trajectòries laborals de les dones immigrades a Espanya. S'analitza, en primer lloc, la mobilitat laboral, des de l'ocupació al país d'origen al primer treball a Espanya i, a continuació, l'atenció es fixa en la mobilitat laboral un cop a Espanya, des del moment de l'arribada fins al de l'entrevista. L'objectiu és investigar si la migració els comporta una millora en les posicions laborals o si, per contra, els suposa una davallada en la categoria ocupacional a l'arribada, amb un posterior estancament de la seva posició laboral un cop a Espanya. La hipòtesis és que les dones immigrades, fins i tot aquelles amb un major nivell educatiu, accepten el treball domèstic en una fase inicial d'una estratègia social a llarg termini, encaminada a una mobilitat laboral ascendent. Els resultats mostren que després d'un descens ocupacional en el primer treball a Espanya, els moviments ocupacionals són possibles, però aquests són molt limitats a les posicions pròpies del segment secundari.
Abstract: A través de información retrospectiva de los datos de la Encuesta Nacional de Inmigrantes (2007), se estudia las trayectorias laborales de las mujeres inmigradas en España. Se analiza, en primer lugar, la movilidad laboral, desde la ocupación en el país de origen al primer trabajo en España y, a continuación, la atención se fija en la movilidad laboral en España, desde el momento de la llegada, hasta el de la entrevista. El objetivo es investigar si la migración les conlleva una mejora en las posiciones laborales o si, por el contrario, les supone un descenso en la categoría ocupacional al llegar, con un posterior estancamiento de su posición laboral una vez en España. La hipótesis es que las mujeres inmigradas, incluso aquellas con mayor nivel educativo, aceptan el trabajo doméstico en una fase inicial de una estrategia social a largo plazo, encaminada a una movilidad laboral ascendente. Los resultados muestran que después de un descenso ocupacional en el primer trabajo en España, los movimientos ocupacionales son posibles, pero éstos son muy limitados a las posiciones propias del segmento secundario.
Grants: Ministerio de Educación y Ciencia SEJ2007-67569
Note: Comunicació presentada a la XXVI IUSSP International Population Conference. Marrakech (Marroc), del 27 de setembre al 2 d'octubre de 2009.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Anglès
Series: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 353
Document: Working paper
Subject: Occupational mobility ; Immigrant women ; Domestic work ; Secondary segment ; Spain ; Mobilitat ocupacional ; Dones immigrades ; Treball domèstic ; Segment secundari ; Espanya ; Movilidad ocupacional ; Mujeres inmigradas ; Trabajo domestico ; Segmento secundario ; España



41 p, 1.9 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED-CERCA)
Research literature > Working papers

 Record created 2020-03-31, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir