El tiempo productivo, reproductivo y de ocio en las parejas de doble ingreso
Ajenjo, Marc, 1965-
Garcia Roman, Joan

Títol variant: El temps productiu, reproductiu i de lleure en les parelles de doble ingrés
Títol variant: Productive, reproductive and leisure time amongst dual-earner couples
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2010
Descripció: 29 pag.
Resum: A pesar de que la incorporación de la mujer al mundo laboral rompe con el principio más elemental del modelo "Male breadwinner", algunas de sus características siguen aún vigentes. Para abordar con más detalle esta vigencia, y a partir de la encuesta Time Use Survey 2002-2003, el artículo compara el reparto del tiempo cotidiano que tiene lugar en las parejas de doble ingreso con el que tiene lugar en las parejas donde sólo trabaja el varón. Esta comparación permite concluir que, a pesar de que en las parejas de doble ingreso los hombres ya no son los únicos sustentadores ni las mujeres las únicas cuidadoras, los dos siguen siendo los principales responsables. Además, la aportación respectiva de unos y otras al trabajo no remunerado y remunerado es muy desigual, una desigualdad que comporta una fuerte desigualdad en el tiempo de ocio. Solamente las parejas de doble ingreso, de características muy concretas, han conseguido cierto grado de equidad: parejas jóvenes, cohabitantes, sin hijos y donde el trabajo de la mujer le aporta cierto poder adquisitivo. El simple cambio en alguna de estas categorías comporta un elevado grado de desigualdad, siendo la presencia de hijos en el hogar la característica más determinante. En el caso concreto de la edad, se destaca que las parejas jóvenes son más igualitarias, no por pertenecer a una generación que acepta más fácilmente la igualdad, sino por las características asociadas a la edad, una conclusión nada esperanzadora de cara a una mayor equidad futura entre hombres y mujeres.
Resum: Tot i que la incorporació de la dona al món laboral trenca amb el principi més elemental del model "Male breadwinner", algunes de les seves característiques continuen vigents. Per abordar amb més detall aquesta vigència i, a partir de l'enquesta Time Use Survey 2002-2003, l'article compara el repartiment del temps quotidià de les parelles de doble ingrés i el de les parelles on només treballa l'home. Aquesta comparació permet concloure que, tot i que en les parelles de doble ingrés els homes ja no són els únics sustentadors ni les dones les úniques cuidadores de les famílies, els dos segueixen essent els principals responsables. A més, l'aportació respectiva d'uns i altres al treball no remunerat i remunerat és molt desigual, una desigualtat que comporta una forta desigualtat en el temps de lleure. Només les parelles de doble ingrés de característiques molt concretes han aconseguit un cert grau d'equitat: parelles joves, cohabitants, sense fills i que el treball de la dona li aporta cert poder adquisitiu. El simple canvi en alguna d'aquestes categories comporta un elevat grau de desigualtat i és la presència de fills a la llar, la característica més determinant. En el cas concret de l'edat, es destaca que les parelles joves són més igualitàries, no per pertànyer a una generació que accepta més fàcilment la igualtat, sinó per les característiques associades a l'edat, una conclusió gens esperançadora amb vista a una major equitat futura entre homes i dones.
Resum: Despite the increase in female labour force participation changed the key principle of the male breadwinner model, some of its characteristics are still firmly in validity. To address further this effect, and using data from the Time Use Survey 2002-2003, this article compares the daily time-sharing that takes place in dual-earner couples and couples where only men is at work. This comparison suggests that, despite the fact that in dual-earner couples men are not the only breadwinners neither women are the only career, both continue being the main responsible. In addition, the men and women respective contribution to unpaid and paid work is not equal, and this inequality also supposes a strong disparity in leisure time. Only dual-earner couples with concrete characteristics have achieved a certain degree of fairness: young couples, cohabiting, with no children and woman's work bring a certain level of earnings. A change in those categories supposes a higher level of inequality, being the presence of children at home the most determinant characteristic. In the case of the age, stresses that young couples are more equalitarian, although not because their generations accept more the equality but because of the characteristics related to the age. This is not a very hopeful conclusion for more equality between men and women in the future.
Ajuts: Ministerio de Educación y Ciencia CSO2009-08273
Nota: Una versió del treball fou presentat, com a comunicació, en el V Congrés Català de Sociologia, "Immigració i societat catalana". Bellaterra, 17 i 18 d'abril de 2009.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 365
Document: Working paper
Matèria: Parejas de doble ingreso ; Modelo "male breadwinner" ; Género ; Uso del tiempo ; Parelles de doble ingrés ; Model "male breadwinner" ; Gènere ; Ús del temps ; Dual-earner couples ; "Male breadwinner" model ; Gender ; Time-use



29 p, 1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-04-01, darrera modificació el 2022-09-05



   Favorit i Compartir