Salud autopercibida y mortalidad en España : tendencias recientes y componentes demográficos
Gumà, Jordi
Cámara, Antonio D.

Additional title: Salut autopercebuda i mortalitat a Espanya : tendències recents i components demogràfics
Additional title: Self-rated Health and mortality in Spain : recent trends and demographic aspects
Imprint: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2010
Description: 15 pag.
Abstract: Se analizan los microdatos de la Encuesta Nacional de Salud-ENS y del Movimiento Natural de la Población-MNP, entre 1987 y 2006. Se presentan tendencias por categoría de respuesta, edad y sexo de la población adulta española (16+) y se realiza un análisis comparado de la salud autopercibida negativa y de los cocientes de mortalidad según las mismas variables. La salud autopercibida de la ENS permite una aproximación indirecta a la evolución de las condiciones objetivas de salud de la población española por edad y sexo. El indicador posee una buena capacidad descriptiva de las transiciones de salud, discapacidad y dependencia en el ciclo vital de la población adulta española. No obstante, la selección en términos de supervivencia y salud asociada a la población no institucionalizada condiciona en gran medida este indicador para fines prospectivos en materia de supervivencia (las tendencias de mortalidad y de salud percibida son divergentes en el tiempo durante el periodo analizado).
Abstract: S'analitzen les microdades de l'Enquesta Nacional de Salut-ENS i del Moviment Natural de la Població-MNP, entre 1987 i 2006; es presenten tendències per categoria de resposta, edat i sexe de la població adulta espanyola (16 +); i es realitza una anàlisi comparada de la salut autopercebuda negativa i dels quocients de mortalitat segons les mateixes variables. La salut autopercebuda de l'ENS permet una aproximació indirecta a l'evolució de les condicions objectives de salut de la població espanyola per edat i sexe. L'indicador mostra una bona capacitat descriptiva de les transicions de salut, discapacitat i dependència en el cicle vital de la població adulta espanyola. Malgrat això, la selecció en termes de supervivència i salut associada a la població no institucionalitzada condiciona en gran mesura aquest indicador per a fins prospectius en matèria de supervivència (les tendències de mortalitat i de salut percebuda són divergents en el temps durant el període analitzat).
Abstract: Demographic analysis of microdata from the Spanish Health Interview Survey-ENS and the National Population Register-MNP. Trends by response category, age and sex are constructed between 1987 and 2006 for adult Spanish population (aged 16+). A comparative analysis of trends in (negative) self-rated health and age-specific death probabilities by sex is also analyzed. Self-rated health from the ENS allows for an indirect approach to the evolution of objective health conditions of the Spanish population according to sex and age. This indicator properly describes transitions in health and disability over the life cycle of the Spanish adult population. However, any prospective function of the indicator with respect to survival must be discarded because trends in mortality and self-rated health diverge. A plausible explanation for this divergence is the selection process both in terms of survivorship and health that is associated to the noninstitutionalized population.
Grants: Ministerio de Ciencia e Innovación CSO2009-09851-SOCI
Note: Una versió de l'estudi fou presentat per Jordi Gumà com a Treball de Recerca del Màster en Estudis Territorials i de la Població-Demografia. Curs 2008-2009.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Castellà
Series: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 370
Document: Working paper
Subject: Salud autopercibida ; Tendencias de salud ; Mortalidad ; Encuesta Nacional de Salud ; España ; Salut autopercebuda ; Tendències de salut ; Mortalitat ; Enquesta Nacional de Salut ; Espanya ; Self-rated Health ; Health trends ; Mortality ; Health Interview Surveys ; Spain



15 p, 2.7 MB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED-CERCA)
Research literature > Working papers

 Record created 2020-04-01, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir