Bactericidal efficacy of UV activated TiO2 nanoparticles against Gram-positive and Gram-negative bacteria on suspension Eficacia bactericida de nanopartículas de TiO2 activadas por luz UV contra bacterias Gram-positivas y Gram-negativas en suspensión
Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Rodríguez-Jerez, José Juan. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Date: |
2019 |
Abstract: |
Two different TiO nanoparticles, NM101 and NM105, were evaluated against a range of Gram-positive (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus lactis) and Gram-negative (Salmonella enterica var. Enteridis and Escherichia coli) bacteria. Both NM101 and NM105 TiO nanoparticles (UV-exposed or none) had a significant antibacterial activity when the concentration of TiO suspension was 100 µg mL. The activation of the TiO NPs led, in all cases, to a shift in the growth curve, revealing lower counts as the concentration increased. E. coli was the most significantly affected pathogen by both TiO nanoparticles reaching among 2-3 log CFU. mL reduction. In addition, in the case of the probiotic bacteria, NM105 TiO nanoparticles had similar effects as the bacterial density was reduced by 2-3 log CFU. mL. These results may be applied as a potent technology to be included in the formulation of new disinfectants. |
Rights: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Language: |
Castellà |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Subject: |
Nanopartícules ;
Aliments -- Manipulació -- Aspectes higiènics ;
TiO2 ;
Nanopartículas ;
Desinfección fotocatalítica ;
Higiene alimentari |
Published in: |
CYTA - Journal of Food, Vol. 17 Núm. 1 (enero 2019) , p. 408-418, ISSN 1947-6345 |
DOI: 10.1080/19476337.2019.1590461
The record appears in these collections:
Articles >
Research articlesArticles >
Published articles
Record created 2020-06-03, last modified 2022-03-29