Elementos que favorecen e impiden la promoción de la producción ecológica en la Unión Europea. La coherencia de la Política Agraria Común, a prueba
Urrutia Mule, Oriol
Martin Faus, Carlos, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Additional title: Elements que afavoreixen i impedeixen la promoció de la producció ecològica a la Unió Europea. La coherència de la Política Agrària Comuna, a prova
Additional title: Elements that promote and impede the promotion of organic production in the European Union. Testing the coherence of the Common Agricultural Policy
Date: 2020
Abstract: La producció agroalimentària i la seva relació amb el medi ambient; l'èxode i el desenvolupament rural; el canvi climàtic; i la salut dels consumidors es troben cada vegada més presents en l'agenda internacional. Quins plans té al respecte la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea (UE)? Arran dels darrers estudis publicats, la producció ecològica s'ha posicionat com una opció a tenir en compte, però és realment una eina útil? Aquest estudi analitza, amb base acadèmica, històrica i institucional, la rellevància i evolució de la PAC en relació amb la sostenibilitat i contrasta les externalitats dels mètodes de producció ecològica amb els principals objectius i compromisos adoptats per la UE. L'observació i interpretació de discursos, informes, programes polítics i position papers constitueix la segona part del present treball, estudiant la posició dels actors més destacats en matèria de política agrària a la UE i la seva relació amb la introducció de polítiques que prioritzin una perspectiva sostenible. Finalment, es recomanen diferents accions perseguint un objectiu polític que és alhora un mitjà per aconseguir profunds canvis a nivell social, ambiental, territorial i nutricional: que es recompensi als agricultors que lliuren béns públics a la societat.
Abstract: La producción agroalimentaria y su relación con el medio ambiente; el éxodo y el desarrollo rural; el cambio climático; y la salud de los consumidores se encuentran cada vez más presentes en la agenda internacional. ¿Qué planes tiene al respecto la Política Agraria Común (PAC) de la Unión Europea (UE)? A raíz de los últimos estudios publicados, la producción ecológica se ha posicionado como una opción a tener en cuenta, pero ¿es realmente una herramienta útil? Este estudio analiza, con base académica, histórica e institucional, la relevancia y evolución de la PAC en relación con la sostenibilidad y contrasta las externalidades de los métodos de producción ecológica con los principales objetivos y compromisos adoptados por la UE. La observación e interpretación de discursos, informes, programas políticos y position papers constituye la segunda parte del presente trabajo, con un estudio de la posición de los actores más destacados en materia de política agraria en la UE y su relación con la introducción de políticas que prioricen una perspectiva sostenible. Finalmente, se recomiendan diferentes acciones persiguiendo un objetivo político que es a la vez un medio para lograr profundos cambios a nivel social, ambiental, territorial y nutricional: que se recompense a los agricultores que entregan bienes públicos a la sociedad.
Abstract: Agri-food production and its relationship with the environment, the exodus and rural development, the climate change, and the consumer health are increasingly present on the international agenda. What plans does the Common Agricultural Policy (CAP) of the European Union (EU) has in this regard? Following the latest published studies, organic production has positioned itself as an option to consider, but is it really a useful tool? This study analyses, on an academic, historical and institutional basis, the relevance and evolution of the CAP in relation to sustainability and contrasts the externalities of organic production methods with the main objectives and commitments adopted by the EU. The observation and interpretation of speeches, reports, political programs and position papers constitutes the second part of this publication, studying the position of the most prominent actors in the agricultural policy field in the EU and its relation to the introduction of policies that prioritize a sustainable perspective. Finally, different actions are recommended in pursuit of a political objective that is, at the same time, the means to achieve profound changes at social, environmental, territorial and nutritional levels: that farmers who deliver public goods to society be rewarded.
Note: Premi UAB de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) als millors Treballs de Fi de Grau sobre desenvolupament sostenible i justícia global. 4a Edició, curs 2019/2020
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Castellà
Studies: Ciència política i gestió pública [2500259]
Study plan: Grau en Ciència Política i Gestió Pública [818]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Agricultura ecològica ; Agroecologia ; Alimentació ecològica ; Política agrària comuna ; Polítiques comunitàries ; Agricultura ecológica ; Agroecología ; Alimentación ecológica ; Política agraria común ; Políticas comunitarias ; Organic agriculture ; Agroecology ; Organic food ; Common agricultural policy ; Community policies



TFG
64 p, 1.6 MB

Resum executiu
3 p, 368.3 KB

Pòster
1 p, 149.1 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Bachelor's degree final projects award-winning
Research literature > Bachelor's degree final project > Faculty of Political Science and Sociology

 Record created 2020-07-10, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir