Análisis regional de la contaminación lumínica en Cataluña (2014-2018)
Villarroel Torrez, Daniel
Tardà, Anna, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Anàlisi regional de la contaminació lumínica a Catalunya (2014-2018)
Títol variant: Regional analysis of light pollution in Catalonia (2014-2018)
Data: juliol 2020
Resum: Durant el segle passat, la llum artificial nocturna va augmentar en intensitat i extensió a tot el món. Encara que aquest fenomen ha permès el desenvolupament econòmic, també ha suposat que, avui dia, prop del 83% de la població mundial i el 99% de l'europea visqui sota cels contaminats lluminosament. Aquesta emissió de llum, principalment en forma d'enllumenat públic, comporta enormes despeses energètiques i afectacions a la salut humana. L'objectiu d'aquest treball és utilitzar imatges de satèl·lit per a comprendre millor l'evolució espacial i temporal de la contaminació lumínica Catalunya donada en els últims anys. A diferència del que seria d'esperar, l'emissió més gran de llum (radiància) es va produir en els mesos d'hivern i la més petita a l'estiu, patró que es va observar pràcticament a totes les comarques. Les ciutats, els ports i les vies de transport van ser les cobertes de sòl que més radiància van emetre: 36% del total amb només 4,2% de la superfície. Tot i que els ports van mostrar una tendència cap a la disminució, les vies de transport contaminaven a un ritme de gairebé 3nW/cm²/sr més cada any. Es pot concloure que les imatges mensuals del sensor VIIRS són molt adequades per a realitzar un seguiment de la contaminació lluminosa a escala regional, comarcal i fins i tot, municipal, mentre que, les imatges diàries haurien de deixar-se per a aplicacions molt específiques, ja que el seu ús és més complex.
Resum: Durante el siglo pasado la luz artificial nocturna ha aumentado en intensidad y extensión en todo el mundo. Aunque este fenómeno ha permitido el desarrollo económico, también ha resultado en que cerca del 83% de la población mundial y el 99% de la europea viva bajo cielos contaminados lumínicamente. Esta emisión de luz en forma principalmente de alumbrado público resulta en enormes gastos energéticos y afectaciones a la salud humana. El objetivo de este trabajo es utilizar imágenes satelitales para comprender mejor la evolución espacial y temporal de la contaminación lumínica en Cataluña en años recientes. A diferencia de lo esperado, la mayor emisión de luz (radiancia) se produjo en los meses de invierno y la menor en verano, patrón que se vio prácticamente en todas las comarcas. Las ciudades, los puertos, y las vías de transporte fueron las cubiertas de suelo que más radiancia emitieron: 36% del total con sólo 4,2% de la superficie, a pesar de que los puertos muestran una tendencia a disminuir, las vías de transporte contaminan a un ritmo de casi 3 nW/cm2/sr más cada año. Se puede concluir que las imágenes mensuales del sensor VIIRS son muy adecuadas para realizar un seguimiento de la contaminación lumínica a nivel regional, comarcal e incluso municipal, mientras que las imágenes diarias deberían dejarse para aplicaciones muy específicos ya que su uso es más complejo.
Resum: Throughout the last century, artificial night lights have become more intense and widespread all across the world. Even though this has clearly enabled economic development and growth, it has also resulted in nearly 83% of the world's and 99% of Europe's population living under light-polluted skies. This pollution, which comes mainly from public street lighting, translates into big energy costs for governments and problems to human health. The main objective of this work, is to use satellite images to better understand the spatial and temporal evolution of light pollution in Catalonia in recent years. Contrary to what was expected, more radiance was emitted during the winter months than during the summer. This pattern was observed in practically every region. Cities, sports facilities and road and rail networks were the land-cover categories that emitted more radiance: 36% of the total while occupying just 4. 2% of the land surface. Although ports are decreasing their light emissions, road and rail networks are increasing it by almost 3 nW/cm2/sr every year. It can be concluded that monthly night-light images provided by the VIIRS sensor can be very useful for monitoring light pollution at a regional, comarcal and even at a municipal level, on the other hand, daily images should be used only in very specific applications given their more challenging use.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Treball de Final de Màster [43856]
Pla d'estudis: Geoinformació [1373]
Document: Treball de fi de postgrau ; Text
Matèria: Contaminació lumínica ; Catalunya ; Radiancia ; VIIRS ; Contaminación lumínica ; Cataluña ; Light pollution ; Catalonia ; Radiance



43 p, 3.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Filosofia i Lletres. TFM

 Registre creat el 2020-09-02, darrera modificació el 2023-10-07



   Favorit i Compartir