Per què no hi ha Bomberes a Catalunya?
Antolín Gómez, Helena
Carrasquer, Pilar, 1957-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: ¿Por qué no hay Bomberas en Catalunya?
Títol variant: Why are there no Firewomen in Catalonia?
Data: 2020
Resum: Fins al dia d'avui no hi ha cap estudi sociològic que doni una resposta concreta al reduït nombre de bomberes a Catalunya, que és inferior a l'1%. Les barreres d'entrada no-formals com els estereotips de gènere i el poder físic dels homes els ha proporcionat l'avantatge tecnològic i sociopolític que ha provocat que un 61% dels treballadors a Espanya es trobi a ocupacions masculinitzades o feminitzades. Per tant tractarem d'explicar per què la tipologia de les polítiques d'inclusió de gènere preses fins ara ha sigut errònia i insuficient donada l'alta masculinització inherent a l'ofici de bomber/era. Aquest treball pretén donar un marc teòric inicial de les causes polítiques de l'escàs nombre de bomberes de cara a ampliar l'objecte d'estudi a futures investigacions dels Cossos de Bombers/eres de Catalunya.
Resum: Hasta día de hoy no hay ningún estudio sociológico que dé una respuesta concreta al reducido número de bomberas en Cataluña, que es inferior al 1%. Las barreras de entrada no-formales como los estereotipos de género y el poder físico de los hombres les ha proporcionado la ventaja tecnológica y sociopolítica que ha provocado que un 61% de los trabajadores en España se encuentre en ocupaciones masculinizadas o feminizadas. Por lo tanto, trataremos de explicar por qué la tipología de las políticas de inclusión de género llevadas a cabo hasta ahora han sido erróneas e insuficientes dada la alta masculinización inherente al oficio de bombero/era. Este trabajo pretende dar un marco teórico inicial de las causas políticas del escaso número de bomberas de cara a ampliar el objeto de estudio en futuras investigaciones de los Cuerpos de Bomberos/as de Cataluña.
Resum: To date there is no sociological study that gives an explicit answer to the low number of firewomen in Catalonia, which is less than 1%. Non-formal entry barriers such as gender stereotypes and men's physical power have provided them with the technological and sociopolitical advantage that has caused 61% of workers in Spain to be in masculinized or feminized occupations. Therefore, we will try to explain why the typology of gender inclusion policies carried out so far have been erroneous and insufficient given the high masculinization inherent in the firefighter trade. This work aims to provide an initial theoretical framework of the political causes of the low number of firewomen in order to expand the object of study in future investigations of the Fire Brigades of Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Sociologia [819]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Bomberes ; Segregació ocupacional ; Polítiques d'igualtat i inclusió de gènere ; Estereotips socials ; Bomberas ; Segregación ocupacional ; Políticas de igualdad e integración de género ; Estereotipos sociales ; Firewomen ; Occupational segregation ; Gender equality policies ; Social stereotypes



TFG
16 p, 301.0 KB

Resum
4 p, 291.8 KB

Pòster
1 p, 125.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2020-10-06, darrera modificació el 2022-11-23



   Favorit i Compartir